MEŠETARJENJE Z BLAGOVNIMI ZNAMKAMI: Neuradno ovadili zakonca Tuš

Slovenija

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v začetku novembra na Okrožno državno tožilstvo v Celju zoper tri fizične osebe podal kazensko ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja, so danes sporočili iz policije. Portal Siol neuradno poroča, da gre za prenos blagovnih znamk nekdanjega Tušmobila.

Preiskovalci NPU so v predkazenskem postopku ugotovili, da je lastnik celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe iz Celja z namenom, da bi sebi in svojemu družinskemu članu pridobil premoženjsko korist, naklepoma napeljal k storitvi kaznivega dejanja direktorja te družbe, da je izrabil svoj položaj.

Direktor naj bi na škodo te družbe in z namenom, da lastniku in njegovemu družinskemu članu pridobi veliko premoženjsko korist, po pooblaščencu podal zahtevek za prenos pravice imetnika blagovnih znamk na njiju, prenos blagovnih znamk pa je bil opravljen, ne da bi družba od fizičnih oseb prejela ustrezno plačilo za prenos, so ugotovili preiskovalci.

"S kaznivim dejanjem je bila pridobiteljema blagovnih znamk - fizičnima osebama - pridobljena velika premoženjska korist v znesku 19,3 milijona evrov, za tolikšen znesek pa je tudi oškodovana gospodarska družba iz Celja," so zapisali v Generalni policijski upravi.

V nadaljevanju sta fizični osebi prodali blagovni znamki prek družbe iz Hongkonga, katere prikrita lastnika sta, gospodarski družbi v Luksemburg, za kar je družba iz Hongkonga prejela poslovni delež navedene sestrske družbe luksemburške družbe. "To sta storila z namenom, da s pranjem denarja zakrijeta ali poskusita zakriti njegov izvor in da se nadalje zakrijejo sledovi izvora ter onemogoči identifikacija imetnika tega premoženja," menijo v policiji.

S temi aktivnostmi pri prodaji blagovnih znamk naj bi fizični osebi dosegli povečanje vrednosti premoženjske koristi na 29 milijonov evrov, kolikor znaša vrednost pridobljenega poslovnega deleža, so še zapisali v policiji.

Po informacijah spletnega portala Siol gre za lastnika trgovske verige Tuš Mirka Tuša, njegovo soprogo Tanjo Tuš in enega od nekdanjih direktorjev družbe iz skupine Tuš.

Mirko Tuš se je leta 2014 o prodaji Tušmobila dogovoril s Telemachom, ta je za operaterja plačal 110 milijonov evrov. Pozneje so banke, ki so prejele večino kupnine, izvedele, da se je Mirko Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še za prodajo Tušmobilove blagovne znamke, ki je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš, piše portal.

Čeprav je Telemach blagovno znamko kmalu po prevzemu ugasnil, je zanjo plačal 29 milijonov evrov. Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga. Preiskava NPU je pokazala, da je podjetje v prikriti lasti zakoncev Tuš, navaja portal.

Kriminalisti po poročanju Siola preiskujejo tudi domnevno sporno prodajo blagovnih znamk Engrotuša. Banke upnice že dlje časa prodajajo svoje terjatve do skupine Tuš, njihov kupec pa bi z njihovo pretvorbo v kapital postal novi lastnik tretje največje trgovske verige v državi. A Mirko Tuš je z odtujitvijo blagovnih znamk Engrotuša v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteva visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavlja različne zahteve po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja, piše portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija