MESEC DNI PO POŽARU NA SERMINU SE JE OOZ KOPER VENDARLE SESTALA: Pomagali bodo le svojim članom

Koper

Sredi oktobra je Obrtno cono Sermin prizadel obsežen požar. Po prvih ugotovitvah je zaradi izstreljenega pirotehničnega sredstva zagorela toplotna izolacija na ostrešju. Oškodovanih je bilo 32 lastnikov nepremičnin, ki so škodo pavšalno ocenili na 2 do 3 milijone evrov. Po požaru se je aktivirala tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Koper, ki bi morala zasedati že 20. oktobra, a je sestanek upravnega odbora zaradi zdravstvenih težav potekal šele v torek, 9. novembra, natanko en mesec po hudem požaru. Kaj so sklenili? 

V celotni Obrtni coni Sermin deluje 60 različnih podjetnikov, ki so lastniki oziroma solastniki tamkajšnjih stavb. Lastnikov hale F, ki jo je 9. oktobra prizadel obširen požar, je 19. Policija je sicer ocenila, da je bilo v požaru oškodovanih 32 lastnikov nepremičnin. V prvih ocenah kriminalistov je bila določena premoženjska škoda v višini 500.000 evrov, medtem ko lastniki sami govorijo o vsaj 2 do 3 milijonih evrov.

Predstavnik hale F in eden izmed v požaru oškodovanih obrtnikov Simon Maglica je oktobra za naš portal povedal, da ga po največjem požaru v Kopru v zadnjih 20 letih žalosti melanholičen odziv župana Aleša Bržana in obrtno-gospodarske zbornice, ki da jih nista niti vprašala, ali potrebujejo kakršno koli pomoč. OOZ Koper je njegove navedbe sicer nemudoma zavrnila in izrazila pripravljenost pomagati svojim članom. V ta namen se je načrtovala sestati že 20. oktobra, a je bilo zasedanje upravnega odbora zaradi zdravstvenih težav večkrat prestavljeno. Včeraj, 10. novembra, se je upravni odbor vendarle sestal.

Sergej Pinter

Kot nam je pojasnil predsednik OZZ Koper Sergej Pinter, so v sedemčlanskem upravnem odboru tudi štirje lastniki objektov v Obrtni coni Sermin, med katerimi je en lastnik prostora v pogoreli hali F in je v požaru tudi utrpel škodo. "Upravni odbor je soglasno sklenil, da se članom OOZ Koper, ki so utrpeli škodo v požaru, ponudi pomoč. Teh je 12," je dejal Pinter.

V prihodnjih dneh naj bi z njimi organizirali sestanek in skupaj poskušali najti najbolj primeren način pomoči. Predlog, ki se bo na sestanku oblikoval, bo moral nato potrditi še upravni odbor ali skupščina OOZ Koper. Ob tem Pinter poudarja, da je članstvo v OOZ Koper prostovoljno: "Zbornica skladno s svojimi akti lahko nudi storitve oz. v tem primeru pomoč ob elementarni nesreči izključno svojim članom."

A kot nadaljuje, se je OOZ Koper kljub temu v preteklih letih "močno angažirala za enotno organiziranost vseh podjetnikov v coni in v medsebojno korektnem sodelovanju z Mestno občino Koper vsaj dve težavi zelo zadovoljivo rešila". Omenjeni težavi sta, tako Pinter, red na parkiriščih in začasno ustavljanje tovornjakov, ki čakajo dokumentacijo špedicijskih podjetij, ki delujejo v coni. Simon Maglica je po požaru izpostavil ravno naraščajočo problematiko zabav in preprodaje drog na tamkajšnjem parkirišču ter vse pogostejše vlome v prostore obrtnikov.

Kot kaže, so se nekateri lastniki nepremičnin v obrtni coni odločili vzeti stvari v svoje roke. "V zadnjem mesecu je reševanje drugih problemov v coni prevzel šestčlanski 'odbor' pod začasnim vodstvom gospe Tanje Prunk iz podjetja MEGA d.o.o., ki se je odločil, da svoje aktivnosti pelje samostojno, brez pomoči obrtne zbornice," je še dodal predsednik OOZ Koper.

Spomnimo, da je v Obrtni coni Sermin zagorelo 9. oktobra okrog 21. ure. Gasilci Gasilske brigade Koper so na lokaciji ugotovili, da gori izolacija strehe, ogenj pa je napredoval tudi skozi strešne "kupole" ter kinete v notranjost objekta. K hitremu širjenju požara je prispeval močan veter. Na kraj so bila kmalu poklicana še lokalna prostovoljna gasilska društva, požar je tako skupno gasilo 58 gasilcev iz koprske gasilske brigade, petih prostovoljnih gasilskih društev in iz Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana. Požar je popolnoma uničil izolacijo na strehi ter kupole, ki so namenjene prehodu svetlobe, pa tudi nekaj notranjih, pisarniških prostorov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  12 .11. 2021 ob  09: 39
VAROVANJE

Včasih še v nekdanji skupni državi Jugoslaviji, ki jo vsi kritizirajo povprek, je bil v vsakem podjetju varnostnik in vratar, ki je skrbel za red in varnost objekta. Dandanes je bil malo fizičnega varovanja in več digitaliziranega, kamer in modernih tehnologij, ki pa lahko samo nekaj posnamejo in dokumentirajo, ne morejo pa nič ukreniti...zato bi bilo primerno, da bi o tem tudi v Serminu in večjih firmah močno razmislili, ali se jim splača varčevati na tem področju varnosti. Konev koncev pa pade vse breme na ramena podjetnikov, kot tudi na ramena zavarovalnic, ki morajo takšen vandalizem in povzročeno škodo izplačati...