MATI POSLUŠALA FACEBOOK 'AKTIVISTE', NJEN 4-LETNIK UMRL: Ni dobil cepiva za gripo, ki ga je predpisal zdravnik

Svet

V medijih se je pojavila tragična zgodba 4-letnega dečka iz Kolorada, ki je ta teden umrl zaradi gripe, po tem, ko ni dobil cepiva tamiflu. Razlog? Njegova mati se je glede uporabe cepiva posvetovala s člani ene od Facebook skupin, ki širijo propagando proti cepljenju, in tam so ji cepljenje 'odsvetovali'.

Otroku še ni bila postavljena diagnoza, vendar je imel vročino in doživel napad, je zapisala mati v svoji objavi v omenjeni Facebook skupini. Dodala je, da sta dva od njenih štirih otrok zbolela za gripo in da je zdravnik predpisal protivirusno zdravilo tamiflu za vse v gospodinjstvu. "Zdravnik je predpisal tamiflu, ampak nisem šla ponj," je objavila v Facebook skupini in dodala, da 'naravna zdravila', kot sta "poprova meta in vitamin C" "ne delujejo".

Njeno objavo je komentiralo 45 ljudi, vendar ji nihče ni svetoval, naj poišče zdravniško pomoč. Namesto tega so ji predlagali zdravila iz 'domače lekarne', kot so materino mleko, timijan in bezgove jagode. "Perfektno, poskusila bom," je zapisala mati. Otrok je bil na koncu hospitaliziran, umrl je štiri dni kasneje.

Tamiflu je protivirusno zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje in preprečevanje gripe tipa A in B, vendar pa mu nasprotniki cepljenja pripisujejo škodljive stranske učinke. Na Facebooku deluje več skupin, ki razširjajo nepreverjene zdravstvene informacije, tudi o tem, da naj bi bile nalezljive bolezni prevara vlad. Nasprotniki prek omenjenih skupin množično navezujejo stike s starši, katerih otroci so umrli, in brez dokazov namigujejo, da so za to lahko kriva cepiva. V eno od večjih tovrstnih skupin na Facebooku je včlanjenih skoraj 140.000 uporabnikov.

V tej sezoni gripe so prizadeti zlasti otroci, v ZDA jih je letos umrlo že 68. Gripa je v porastu med najmlajšimi tudi v Sloveniji, kjer so razredi v šolah zaradi bolezni trenutno zdesetkani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mojca |  08 .02. 2020 ob  07: 31
"Novinarji" danes samo še copy-paste uporabljajo, brez preverjanja.
Preberite resničen potek dogodkov: www.gofundme.com/f/fight-for-najee-jr
kjessi |  07 .02. 2020 ob  21: 51
-1
Taka skupina se brez odgovornosti oglaša tudi pri nas.
Kukuruz |  07 .02. 2020 ob  18: 32
Facebook je osnovan na podobni psiholoski formuli kot je v kazinojih,ce je kdo poslusal americane,in povzroca odvisnost.
Je koga povleklo not,da gre vec kot enkrat na teden pogledat gor?
Ok morda dvakrat do trikrat na teden?
Vredu morda vsak drugi dan?
Recimo ce smo ze,...enkrat na dan?
Dvakrat na dan?
Ajde sej recimo lahko tudi petkrat,samo na brzino srfnes...
Morda ga imas uklopljenega non stop in ce je kej novega te ssm obvesti?
Zdrzis brez telefona?
Mislim lahko gres na pijaco in ga pustis doma?
Si zasvojen ali si samo na tekocem?

vseved |  07 .02. 2020 ob  16: 25
Ubogi deček.