MASKE ŠE NAPREJ OBVEZNE ZNOTRAJ IN ZUNAJ: Kateri ukrepi še ostajajo v veljavi?

Slovenija

Vlada je na sinočnji seji podaljšala izvajanje preventivnih protikoronskih ukrepov v upravnih zadevah, izhaja iz sporočila po seji vlade. Še naprej bodo obvezne tudi maske v zaprtih prostorih in zunaj, kjer ni možno ohranjati ustrezne razdalje.

Vlada ugotavlja, da epidemiološka situacija ne omogoča razveljavitve ali spremembe ukrepov, ki veljajo v upravnih zadevah. Tako še vedno velja, da se lahko vloge vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa ter da se omeji možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog neposredno pri organu tako, da se zainteresirani predhodno naročijo.

Upravnemu organu odlok omogoča, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev, omeji pa tudi pregledovanje dokumentov v uradnih prostorih. Odlok dopušča vročanje na navadni elektronski naslov in podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če je zaradi ukrepov ni bilo mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku, prav tako dopušča podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če teh ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

Še za en teden je vlada podaljšala tudi odloka, ki opredeljujeta obveznost nošenja mask in razkuževanja rok ter obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je z odlokom, ki bo veljal od sobote, 22. maja, do vključno nedelje, 30. maja, odpravila kontrolne točke na cestnih povezavah z Madžarsko. Na cestnih povezavah z Avstrijo in Italijo jih je odpravila že prej. Kontrolne točke tako ostajajo samo še na zračnih in pomorskih povezavah. Na tovrstnih povezavah je vstop dovoljen samo na teh točkah. Na ostalih povezavah pa je prestop meje dovoljen vsakomur, ki izpolnjuje pogoje za vstop v državo po odloku.

Poleg tega je vlada med izjeme, ki lahko brez napotitve v karanteno in predložitve negativnega izvida testa na novi koronavirus vstopijo v državo, dodala prebolevnike, ki so se najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem testu PCR oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, ki ga priznava Slovenija.

Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu štejeta kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali kombinacija dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom in potrdila zdravnika o prebolelem covidu.

Slovenija priznava cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac in Sinopharm ter indijskega proizvajalca Serum Institute/AstraZeneca in rusko cepivo Sputnik V.

Vlada je spremenila tudi rdeči seznam držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom sars-cov-2. Po novem ne bodo več rdeče avstrijska dežela Gradiščanska ter italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija. Od čeških administrativnih enot ne bo več rdeča enota Severovychod, od norveških pa bosta rdeči samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark. Danska in Slovaška bosta po novem celotni rdeči. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Na rdeči seznam tretjih držav je medtem vlada dodala Šrilanko, črtala pa je Albanijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija