Mandela ne more govoriti

Svet

Nekdanji južnoafriški predsednik Neslon Mandela ostaja "precej bolan" in ne more govoriti, je medijem povedala njegova nekdanja žena. Mandela, ki intenzivno nego prejema na svojem domu, se po njenih besedah sporazumeva z izrazi na obrazu.

Winnie Madikizela-Mandela je pojasnila, da 95-letnik ni več priključen na aparate za ohranjanje življenja. Govoriti pa ne more zaradi cevk, ki so speljane prek njegovih ust in namenjene odstranjevanju tekočine iz pljuč. Posledično ne more ničesar jasno povedati.

"Sporazumeva se z obrazom. A zdravniki so nam povedali, da obstaja upanje tudi za povrnitev njegovega glasu," je za časnik The Sunday Independent povedala nekdanja žena.

Premestili so ga v njegov dom

Mandelo so po skoraj treh mesecih bolnišničnega zdravljenja zaradi pljučne infekcije 1. septembra premestili na njegov dom v Johannesburgu. "Slišala sem nesmisle, da ga pri življenju ohranjajo aparati. To ni res," je povedala Madikizela-Mandela.

Za borca za pravice temnopoltih in Nobelovega nagrajenca sicer skrbi 22 zdravnikov in čeprav je pljučnico prebolel, njegova pljuča ostajajo občutljiva. Zato mora biti v kar se da sterilnem okolju.

Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel, potem ko je bil zaradi boja proti apartheidu 27 let zaprt. Mandela je imel tako doslej že večkrat zdravstvene težave, njegova zadnja hospitalizacija pa je bila najdaljša po izpustitvi iz zapora leta 1990.

Deli novico: