MALI KOPRČAN, KI JE PRED LETOM DNI ZDRUŽIL SLOVENCE: Od solz obupa do solz sreče, takšen je Kris danes (FOTO)

Koper

Pred letom dni se je na Obali odvila neverjetna zgodba malega Koprčana Krisa Zudicha s spinalno mišično atrofijo. Njegova mama je bila odločena, da bo naredila popolnoma vse, da mu bo omogočila prejeti zdravilo zolgensma. Ker pri nas ni dostopno, je Slovenija stopila skupaj in dečku finančno omogočila zdravljenje v ZDA. Deček, ki smo ga pred enim letom spoznali v opornici v invalidskem vozičku, danes sedi sam.

Slovenci so lanskega septembra v roku le nekaj dni uspeli zbrati neverjetnih 2,3 milijona evrov za življenje takrat še ne dve leti starega Krisa Zudicha iz Kopra. Ne le, da zdravilo zoper spinalno mišično atrofijo, zolgensma, v Sloveniji ni bilo dostopno, deček ga je moral prejeti pred svojim dopolnjenim drugim letom starosti, torej do konca januarja 2020.

V akcijo zbiranja denarja so se vključili posamezniki, ki so v dober namen prodali drese znanih športnikov. Luka Dončič je na licitaciji prodal par svojih športnih copat. Športna društva in organizacije so za Krisa namenile izkupičke od prodanih vstopnic. Priključili so se glasbeniki. Zaposleni v primorskih lokalih so se odpovedali dnevni napitnini, nekateri celo enodnevni plači. Prostora in časa je premalo, da bi navedli vse, ki so pomagali.

Kar je najbolj pomembno, ne le potrebnih 2,3 milijona, zbranih je bilo nekaj manj kot štiri milijone evrov. Dobordelno akcijo je vodilo obalno društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, ki se je zaradi svoje majhnosti na pomoč obrnilo na Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Del denarja so namenili Krisu, preostanek pa bolnim otrokom, potrebnim pomoči.

V začetku novembra je Kris s staršema odpotoval z ljubljanskega letališča na kliniko UCLA v Los Angeles. Takrat je podal roko srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je družini omogočil, da je potovala z njegovim zasebnim letalom in se tako izognila prestopanjem na letališčih. To je bilo za Krisa in njegovo zdravstveno stanje še posebej dobrodošlo.

Dva tedna po prihodu v ZDA je deček prejel dragoceno zdravilo zolgensma. Sredi decembra je Kris prvič v življenju sedel samostojno cele štiri minute. Družina je ostala v ZDA, Kris pa je obiskoval fizioterapije in konec januarja dopolnil dve leti.

Sredi marca je življenje močno spremenil prihod epidemije koronavirusa in tudi Kris se uvršča v rizično skupino. Na srečo so bile njegove terapije v zaključni fazi in bi se morale po planu končati konec marca. Zadnjo terapijo je opravil 22. marca, tri dni kasneje je družina ponovno pristala na ljubljanskem letališču s Kostićevim zasebnim letalom.

Danes se je 'kalvarije' s srečnim koncem na Facebook profilu spomnila tudi Krisova mama Ana Jerak, ki se je ob tej priložnosti ponovno zahvalila vsem, ki so sinu omogočili prejem zdravila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Heretik |  30 .09. 2020 ob  22: 37
Čestitke malemu pogumnežu, naj te spremlja sreča! Hkrati me zanima, kako pa kaj mali Rene, za katerega smo tudi zbirali denar za terapijo, ker so mu hoteli slovenski zdravniki kar odrezati nogico.