Madžari kriminalizirali brezdomstvo

Madžarski parlament je v ponedeljek zvečer sprejel spremembe zakona, po katerih lahko lokalne oblasti brezdomcem prepovejo prenočevanje na prostem. Po mnenju borcev za človekove pravice poteza kriminalizira brezdomstvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah madžarskih oblasti bo nov zakon varoval javni red, varnost, zdravje in kulturno vrednost. Lokalnim oblastem daje možnost določiti območja, kjer brezdomci ne bodo smeli spati ali živeti v barakah. Kršiteljem grozi kazen opravljanja javnih del, pa tudi denarna kazen ali celo zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska tarča kritik borcev za človekove pravice

Madžarska je zaradi svojega odnosa do brezdomcev že dalj časa tarča kritik borcev za človekove pravice in tudi mednarodnih teles, kot je Beneška komisija, svetovalno telo Sveta Evrope.

Iz urada premiera Viktorja Orbana so sicer sporočili, da je zakonodaja "primarno v interesu brezdomcev". Namesto da bi se namreč ti obrnili na zavetišča, "raje ostanejo na javnih površinah, kjer lahko pozimi od mraza tudi umrejo", navaja izjava.

Vlada vztraja, da je povečala financiranje programov za brezdomce ter da je prostora v zavetiščih dovolj - samo v Budimpešti naj bi bilo več kot 4000 postelj.

Opozicija opozarja na "nehumano" zakonodajo

Poslanka opozicijske socialistične stranke Ildiko Lendvai je sicer pred glasovanjem opozorila, da bi sprejetje zakona pomenilo preganjanje brezdomcev. Zakonodajo je označila za "nehumano" in dodala, da prostora za brezdomce vsekakor ni dovolj. Opozorila je, da je vlada napovedala raziskavo o zavetiščih in številu brezdomcev, a ugotovitev študije ni nikoli javno predstavila, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Novembra lani je sicer madžarsko ustavno sodišče razsodilo, da je predhodni madžarski zakon, ki je kriminaliziral brezdomsko vedenje, neustaven. Marca je parlament dopolnil ustavo na način, da so omejitve znova mogoče.

Brezdomci in aktivisti protestirali

Pred ponedeljkovim glasovanjem je več sto brezdomcev in aktivistov pred parlamentom protestiralo v znak nestrinjanja s spremembami zakonodaje. Po navedbah aktivistke budimpeške skupine Mesto pripada vsem, Tesse Udvarhelyi, na ulicah Budimpešte in v kolibah, ki so si jih postavili v gozdovih na obrobju prestolnice, živi kakih 10.000 brezdomcev.

"Brezdomce so oblasti vedno nadlegovale," je za britanski BBC ob tem dejala Udvarhelyijeva. "Razlika je v tem, da ta vlada kodificira dejstvo, da se brezdomce stigmatizira, nadleguje in kriminalizira," je še dodala.