'LUŠKI GAZDE' V NOVI PREOBLEKI? Znano bo konec januarja

Koper

Kot smo že poročali, so v Luki Koper zaključili javno naročilo, s katerim so iskali agencijske delavce. Prijavilo se je 11 ponudnikov, a večinoma so vsi stari znanci, saj so se nekatera podjetja IPS v preteklih mesecih le registrirala kot agencije za posredovanje delavcev. Sindikati opozarjajo na sporno preteklost teh podjetij v zvezi s spoštovanjem delavskih pravic.

Tristebrni model reševanja problematike luških IPS delavcev se zaključuje. Drugi steber reševanja predvideva najem 346 delavcev preko agencij, ki so registrirana za posredovanje delavcev, kar IPS podjetja niso bila. Ti delavci so delali prekomerne nadure, del plače so prejemali v gotovini, imeli so negotov delovnik. Luka bo med napotenimi delavci potrebovala delovodje, kontrolorje, šoferje tovornih vozil, viličariste in transportne delavce, ki naj bi po zagotovilih imeli enake pravice iz kolektivne pogodbe kot delavci v matični družbi.

Ponudniki morajo biti ustrezno registrirani za agencijsko delo, v zadnjem letu niso smeli imeli blokiranega računa in neporavnanih obveznosti, prav tako v preteklosti niso smeli biti kaznovani. Po poročanju RTV Slovenija so med enajstimi prispelimi ponudbami večinoma stari luški znanci. Bodisi gre za ista podjetja IPS, ki so uspela pridobiti dovoljenja za posredovanje delavcev, bodisi so lastniki IPS-ov zgolj odprli nova podjetja.

Izbor agencij bodo v Luki opravili predvidoma do konca januarja 2019, pogodbe bodo sklenili za eno leto. Prijavila naj bi se podjetja  T-Momo, Šmitran, Gaf, Espada, No Problem, Falanga, Naton, M-servis, Adecco, HSG in Pyrum Nova. Najmanj pet izmed prijavljenih naj bi se preoblikovalo iz dosedanjih IPS-ov. Vsako podjetje se lahko prijavi na največ treh terminalih. Vsi delavci bodo prejeli enako plačilo kot redno zaposleni v Luki. Pribitki na mesečno plačo, ki jih ponujajo agencije, pa naj bi se razlikovali od najnižjih 35,99 odstotka do 177,9 odstotka.

V Delavski svetovalnici pravijo, da je treba "čestitati koprskemu inšpektoratu za delo, ki je omogočil nekaterim podjetjem registracijo agencij. Nekaterim podjetjem, ki so na seznamu ponudnikov, so ob odkritju kršitev delavskih pravic izrekli zgolj opomine. Pri inšpektoratu so jim s tem omogočili, da se kljub kršitvam prijavijo na javni razpis". Po zakonu se kot agencija ne more registrirati podjetje, ki mu je bila izrečena globa glede delavskih pravic.

Damjan Volf, Obalna sindikalna organizacija KS 90

V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper (SŽPD) in sindikatu SŽPD-RR (Z ramo ob rami) bodo spremljali nadaljevanje postopkov izbire agencij in preverjali, ali bodo agencijskim delavcem zagotovljeni primeri pogoji dela, primerljivi z redno zaposlenimi v Luki. Enako obljubljajo v Obalni sindikalni organizaciji KS90, kjer pa se že v osnovi ne strinjajo s tristebrnim modelom. Po njihovem mnenju vsaka oblika, ki ni redna zaposlitev, omogoča nadaljevanje 'vmesne verige', kot se je to počelo pri veriženju podjetij IPS, kar "pomeni izkoriščanje delavcev in dražjo ceno za naročnika".

Večji stroški dela in taksa na pretovor za drugi tir bodo v letu 2019 znižali dobiček Luke Koper za okoli 20 milijonov evrov. Če bo letos po oceni nadzornikov čistega dobička za 56,8 milijona, naj bi ga bilo prihodnje leto okoli 38 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija