Luka Koper povečala prihodke

Luka Koper je v prvih devetih mesecih letos ustvarila za dobra 102 milijona evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največjo rast prihodkov so v koprski družbi zabeležili na račun kontejnerjev in generalnih tovorov, zmanjšali pa so se prihodki od pretovora sipkih in razsutih tovorov ter avtomobilov.

Prihodki od kontejnerjev so tako znašali skoraj 28 milijonov evrov, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od generalnih tovorov so se zvišali za dva odstotka na skoraj 24 milijonov evrov, tekočih tovorov pa za tri odstotke na slabih 5,5 milijona evrov, je koprska družba objavila na straneh Ljubljanske borze.

Med pomembnejšimi viri prihodkov ostajajo sipki in razsuti tovori s skoraj 23,3 milijona evrov, kar sicer predstavlja štiriodstotni upad glede na enako obdobje lani. Za šest odstotkov so se znižali prihodki od pretovora avtomobilov, ki so nekoliko presegli 11,2 milijona evrov, medtem ko so ostali poslovni prihodki padli za štiri odstotke in so znašali dobrih deset milijonov evrov.

Sam ladijski pretovor je bil v prvih devetih mesecih sicer za dva odstotka manjši od tistega v enakem obdobju lani in je znašal 13,5 milijona ton. Pri tem so največji, 16-odstotni porast beležili generalni tovori z nekaj več kot 1,2 milijona tonami. Za devet odstotkov pa je bilo več pretovora kontejnerjev, in sicer dobrih 4,3 milijona ton.

Skoraj enak pretovor v tonah so beležili na področju avtomobilov, kjer so pretovorili slabih 500.000 ton, ter pri sipkih in razsutih tovorih z dobrih 5,3 milijona ton. Občutno, kar 15-odstotni upad, so v Luki Koper z dobrima dvema milijonoma ton beležili le pri pretovoru tekočih tovorov.

Gledano po kosih, je družba beležila za štiri odstotke večji pretovor kontejnerjev oz. dobrih 445.000 kontejnerskih enot, skoraj povsem enak pa je bil pretovor avtomobilov, kjer so našteli slabih 350.000 vozil.

Suženj |  18 .10. 2013 ob  09: 50
Gospod predsednik sedaj ko trdno sedite v stolčku vas prosim, da malo pogledate kako nas plačujejo gazde. Za vaš uspeh smo zaslužni predvsem delavci IPS. Upam, da ne podpirate dosedanjega modela nagrajevanja izkoriščanih delavcev. V praksi je minimalna na TRR ali še manj, ostalo na roko. Gazde poberejo smetano /vsaj nekateri, drugi še za burek nimajo, kot pravi Goran/, delavci pa molčite in garajte, če ne marš vun. .
sveti jurij |  17 .10. 2013 ob  20: 24
GGM si je že izračunal nagrado !