Luka Koper in Slovenske železnice: tovor bo na poti v 48 urah

Koper

Ujma, ki je zajela večji del prometa, povzroča velike težave v železniškem prometu, posredno pa tudi Luki Koper. Ta večino svojega tovora odpremi preko železnice, a zadnje dni je železniški promet povsem obstal. Rešitev naj bi kljub temu prišla v kratkem. 

Dušan Mes 

Železnica med Koprom in Ljubljano je precej načeta. Od Pivke do Borovnice je na progi žled, ki ga odstranjujejo strojno, še večja težava pa je vejevje in električna napeljava, ki je padla na progo. To približno 300 delavcev nepretrgoma odstranjuje ročno, da bi v najkrajšem možnem času lahko spet stekel promet po tirih.

"Gre za katastrofo. Sedaj bomo električne lokomotive nadomestili z dizelskimi, ki imajo sicer veliko večje obratovalne stroške. A druge možnosti trenutno ni, saj bo ponovna elektrifikacija potekala še vsaj nekaj mesecev," je pojasnil predsednik uprave Slovenskih železnic Dušan Mes. Celotna vozna mreža je trenutno uničena, škode je za nekaj 10 milijonov evrov. "Za sanacijo bomo morali izvesti načrt, pridobiti sredstva od zavarovalnic in nato izvesti javni razpis," je še dejal Mes.

Mišič: "Vse gre po načrtih"

Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je na sejo uprave povabil Mesa, je dejal, da je kljub zapleteni situaciji vse pod kontrolo: "V dveh, najkasneje treh dneh bo tovor odpremljen, vse bo steklo kot običajno. Računam tudi, da bomo v dveh tednih odpravili vse zaostanke. Seveda pa že delamo načrt, kateri tovor mora prvi na pot," je pojasnil Mišič.

Gašpar Gašpar Mišič

Do včeraj 2650 vagonov ni bilo odpremljenih preko Luke. V času stagnacije železniškega prevoza so iz Luke Koper in vanjo nekoliko povečali kamionske prevoze, v pristanišču pa so prepričani, da bodo lahko izpolnili vse obveznosti do strank, zato menijo, da se tovor ne bo selil drugam. 

LOGIST |  06 .02. 2014 ob  10: 25
@Lopata | 4.2.2014 ob 20:55
Bravo Lopata, največji nasprotniki GGM so prav tisti, ki so po zvezah dobili službo v luki na dobrih delovnih mestih, kjer jim drugega ni bilo potrebno kot se prilizovati vsakokratnemu vodstvu. Sedaj, ko bi pa morali začeti delati, kar pa očitno ne znajo pa pljuvajo proti novemu vodstvu luke. Pri tem pa še nizkotno napadajo vodstvo luke, ki poskuša zmanjšati že tako zaradi vremenske ujme katastrofalne razmere v prometu.
Vidi se, da nikoli niso delali v izrednih razmerah, kjer je osnovni namen zmanjšati škodo, ki je posledica obstoječe situacije.
Če se tukaj oglašate luški se rajši posvetite delu, saj boste le z požrtvovalnim delom zmanjšali trenutno škodo, ki se bo neminovno odrazila na vašem kvartalnem gibljivem delu plače. Pa zato ne bo kriv GGM temveč vremenska ujma in vaša pokvarjenost in škodoželjnost.
Luškim delavcem želim, da bodo s svojim požrtvovalnim delom zmajšali stroške, ki jih povzroča trenutna situacija kajti luka ni ena oseba temveč vsi zaposleni in so ter bodo nosilec razvoja Luke Koper. Vlada, ki tako rada leporeči pa naj opravi svojo nalogo in sposojeni denar uporabi za sanacijo škode, ki je nastala zaradi ujme, ne pa da rešuje denarnice tajkunov.
@ring |  05 .02. 2014 ob  10: 56
… meni pa boli na smeh, enostavno menjam kanal, ne modem ga poslušat, zajame ena mešanica sramu, groze, nemoči in zadrege…!
Gospod GGM |  05 .02. 2014 ob  10: 44
2nd day
brezplačna promocija
ringlšpil |  05 .02. 2014 ob  10: 43
Mes, debeluh nesposoben, je še na SŽ? kaj, edina njegova "referenca" je to, da je v sorodu z zemljarićem...

naredi naj kej ne pa da gobca larifari oslarije, prau za skupej sta on in GGGGMM

bolj kot Mes, je meh.
@aja |  05 .02. 2014 ob  10: 16
alora Popota za mandatarja
aja |  05 .02. 2014 ob  05: 50
če bi bil Popo predsednik vlade,bi Grafist 2.tir že zdavnaj zgradil!
Drago |  04 .02. 2014 ob  22: 38
Luka je naša.
@Lopata |  04 .02. 2014 ob  22: 33
Ti si psihopad, pejdi sedet z GGM v pisarno in bodi tiho kot ovca!!
Lopata |  04 .02. 2014 ob  20: 55
Vas, ki krivite Mišiča, žerjaviste, delavce ali kogarkoli za naravno katastrovo, ki je družinam, otrokom, našim prijateljem, sodržavljanom, uničila eksistenco in otežila vsakdanje življenje, da ne govorimo o življenjski ogroženosti, je lahko v dna duše sram. Ste navadni Jamnikovi provokatorji. Pojdite k Bredi, njenim bratom in nečakom in se kujajte in pustite stati ljudi, ki so kot mi nemočni pred naravnimi katastrofami. Izgubljene rente vas še pečejo, po mojem mnenju pa je GGM bil preveč lojalen do vas, da vas je razporedil na dobra delovna mesta. Mnogi izmed vas, ki Luki Koper delate škodo, ovajate sodelavce, kradete poslovno dokumentacijo in povzročate škodo med partnerji, bi zaslužili odpoved in tudi kazenski pregon. Vam pa ni dovolj niti novo dobro plačano mesto, ker ste hoteli še naprej privilegije in provizije.

Stopimo skupaj in pomagajmo vsak na svoj način in prenehajte s tem hujskanjem, ki ne bo nobenemu pomagalo, tudi ne vam, ki si s kazanjem s prstom dajate duška!
Luški delavec |  04 .02. 2014 ob  20: 33
Mišičič aja Topičič trenutna situacija v Sloveniji je vaš portret, ker ste tudi vi samo politični norčki in kup neznanja
Pero |  04 .02. 2014 ob  19: 00
Aja, Luka Koper, bi morala reševati krizno situacijo v državi, ki jo je povzročila nesposobna vlada z zanemarjanjem celotne države. Kako pa lahko shajajo druge države v primeru takšnih katastrof? Odgovor je: lažje. Saj železnica skrbi za vzdržavanje tirov, okolice proge itd, pri nas pa se gleda samo to, kdo bo več strpal v žep. Prav tako elektro distributerji skrbijo za vode in okolicoo vodov. Glede na drago elektriko pri nas, bi lahko bilo to urejeno. pa ni, zato ker kradejo. Denarja za gasilce, civilno zaščito država ne da. Po petih dneh se je celo vojska spomnila, da bi pomagala gasilcem z enim tovornjakom. Ma kaj se gremo !
Ali  |  04 .02. 2014 ob  18: 57
so banane na varnem?
1