Na Postojnskem opozarjajo pred padajočimi kosi ledu

Kronika

Na območju Postojne in Pivke so ceste pogojno prevozne. Veliko težav imajo na odsekih cest, ki potekajo skozi gozd, je povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Koper Karlo Šturm, saj je dež začel raztapljati led na drevesih, iz katerega sedaj padajo veliki kosi, prav tako odpada že polomljeno vejevje.

V občini Postojna je še vedno zaprta cesta Planina-Unec, ki naj bi jo preko dneva odprli, makadamski del ceste v Rakovem Škocjanu ter cesta Razdrto-Senožeče zaradi padlega daljnovoda. Z delom je pričela upravna enota v Postojni, saj je zgradba priklopljena na agregat. Občasno še pride do izpadov električnega toka. Upravni enoti v Logatcu in Cerknici danes še ne poslujeta.

Iz Občine Postojna pa so sporočili, da za osnovnošolo Antona Globočnika še niso uspeli zagotoviti agregata. Danes od 9. ure dalje je zagotovljen topel čaj v večnamenski dvorani Šolskega centra v Postojni, kjer se občani lahko pogrejejo in napolnijo mobilne telefone. Zaradi poledenele plošče pred glavnim vhodom je vhod z zadnje strani Šolskega centra v Postojni.

Poplavljanje v vasi Bač se je preko noči dodatno zmanjšalo in trenutno predstavlja nevarnost za manjše število objektov, je sporočil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ilirska Bistrica Janko Slavec. Preko noči je začelo deževati in na izpostavljenih mestih tudi žlediti; sam žled zaenkrat ne predstavlja večje grožnje, ker nov sloj ledu ni velik, padavine tudi niso intenzivne.

Danes bodo opravili ogled postavljenih nasipov, s katerimi se preusmerja del vode, ki ogroža vas Bač. Za naslednje dni je namreč predvidena odjuga in večje količine padavin, ki bi lahko na tem območju povzročile dodatne težave in poplavljanje objektov v vaseh Bač, Koritnice in Knežak.

Z današnjim dnem sta začela obratovati tudi osnovna šola in vrtec v Knežaku. Po odpravi nevarnosti, ki so jih v okolici šole predstavljali viseči kabli, ledene sveče, polomljena drevesa in poledenelo parkirišče, in vzpostavitvi ogrevanja lahko šola in vrtec sedaj sprejemata otroke.