LOVCI BRUTALNO PO 'ZAKONU': Do sedaj so odstrelili že 38 medvedov!

Slovenija

Potem ko je konec junija začel veljati zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, so lovci doslej odstrelili 38 medvedov in nobenega volka, so za STA pojasnili na Zavod za gozdove Slovenije.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili. Zaradi tega se se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in volkov pa je občutek varnosti omajan. 

Škod po medvedu je bilo po navedbah zavoda letos 88 oz. za okoli 42.000 evrov, po volku pa 136 oz. približno 96.000 evrov. Na zavodu imajo zabeležen tudi en neposredni napad na človeka, na starejšo žensko v Želimljah, in tri 'bližnja srečanja' brez posledic s strani medveda. Volk medtem ne napada ljudi.

Po interventnem zakonu bi 175 od 200 medvedov predvidenih za odvzem lovci odstrelili, kar lahko storijo do konca aprila 2020, 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Medtem lahko lovci 11 volkov odstrelijo do konca januarja 2020 in nato še v septembru 2020. Odvzem volka se sicer zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali. Zakon predpisuje poseben postopek pri odstrelu volka. Izpolnjen mora biti namreč pogoj ponavljajoče se škode v krajšem časovnem obdobju na določenem območju. Zavod za gozdove poda predlog, potrebno pa je še mnenje Zavoda RS za varstvo narave.

Zavod je na podlagi tega predlagal odstrel enega volka na Notranjskem in za to tudi že pridobil pozitivno mnenje zavoda za varstvo narave, tako da se odstrel enega volka v skupini lovišč, kjer se redno pojavljajo škode na Notranjskem, lahko izvrši.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija