LIMONA JE VSESTRANSKO NARAVNO ZDRAVILO: Prinaša veliko koristi, med drugim preprečuje raka in kap

Trendi

Limonin sok si običajno si pripravimo takrat, ko si zaželimo nekaj osvežujočega. Kisel in za odtenek grenak okus prebudi naše čute in nenadoma okrepi okus vsega drugega. Žeja je potešena, čuti so aktivirani in pripravljeni smo se lotiti vsega, kar sledi. Vse to zaradi limoninega soka. Neverjetno in fantastično! Poleg poživljajočega okusa ima pitje tega soka tudi veliko koristi za zdravje, o čemer pričajo številni znanstveni prispevki. V tem članku bomo osvetlili štiri znanstveno dokazane prednosti uživanja limoninega soka.

Preventiva pred infekcijami

Limonin sok je poln flavonoidov. Gre za močne antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale in ljudi ščitijo pred rakom. Poleg tega zavirajo razvoj škodljivih bakterij in virusov. Varujejo pred boleznimi srca in ožilja ter skrbijo za primerno redko, zdravo kri. LDL holesterol ščitijo pred oksidacijo in zavirajo njegovo odlaganje v žilah.

Limona je tudi polna vitamina C, edinega vodotopnega antioksidanta, ki ga naše telo ni sposobno proizvajati samo, zato ga moramo vnesti s primerno prehrano. Sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je nujen za normalno delovanje žil, dlesni, kosti, hrustanca, kože in zob. Poleg tega ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, normalnemu psihološkemu funkcioniranju in prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Iz tega razloga je limonin sok tako koristen za boj proti okužbam in ugodno vpliva na počutje.

Preventiva pred osteoporozo

Osteoporoza je bolezen, za katero je značilno postopno zmanjševanje kostne gostote in je najpogostejši razlog za zlome kosti, še posebej med starejšimi. Limone vsebujejo vitamine in minerale, ki spodbujajo tvorbo kosti in celic po vsem telesu.

Limonin sok bo vašemu telesu zagotovil minerale, kot sta magnezij in fosfor. Več kot polovica v magnezija v telesu se namreč nahaja v kosteh. Zato pomanjkanje tega minerala lahko vpliva na kosti s spremembo strukture in velikosti kostnih kristalov. Fosfor pa je mineral, ki skupaj s kalcijem pomaga ohranjati zdrave kosti in zobe, v katerih je kar 85 odstotkov vse količine, ki se nahaja v posameznikovem organizmu.

Poleg vitamina C boste prejeli tudi zdrav odmerek vitamina B, ki uravnava absorpcijo kalcija in fosfatnih ionov v kri ter povečuje skladiščenje kalcija v kosteh. To pomeni, da redno pitje limoninega soka vpliva na kosti tako, da spodbuja k nastajanju kostne mase, kar vključuje tvorbo kostnine in zaviranje njene izgube.

Stabilizator razpoloženja

Študije so pokazale, da redno uživanje limoninega soka pomaga preprečevati depresijo in težave s spominom. To je posledica dejstva, da so limone odličen vir kalija, ki je eden najpomembnejših mineralov in za pravilno funkcioniranje telesa. Poleg tega, da ugodno vpliva na kognitivno delovanje, saj krepi živčni sistem in električne aktivnosti v možganih, obenem utrjuje delovanje mišic, ohranja optimalen krvni tlak in ravnovesje tekočin ter elektrolitov v telesu. Za nameček je izjemno pomemben za zdravje ledvic.

Je zelo topen v vodi, zato je voda najboljši način za dostavo tega pomembnega minerala in elektrolita v vaše telo. Brez elektrolitskega ravnotežja ni življenja, saj vsakič, ko se premaknemo, ko utripne srce, še celo, ko mislimo, v ozadju teh procesov poteka določena reakcija. Ti ioni z električnim nabojem poskrbijo, da omenjene reakcije potekajo usklajeno in brez zapletov. Zaradi naštetega kalij tako dobro učinkuje na telo in pitje limoninega soka skoraj čudežno deluje na vaše razpoloženje.

Preventiva pred rakom in kapjo

Različne oblike raka so verjetno ena izmed najbolj raziskanih tem na planetu. Zato je ob odkritju, da pitje limoninega soka zmanjša tveganje za raka ali ga celo prepreči, zavladalo pravo navdušenje.

Znanstveniki Liwen Wang, Jinhan Wang, Lianying Fang in sodelavci na primer pojasnjujejo, da so flavonoidi iz citrusov dodatno pridobili na pozornosti prav zaradi širokega spektra farmakoloških lastnosti, saj študije kažejo na njihove zaščitne učinke proti pojavu raka. Rakotvornost med drugim zavirajo s preprečevanjem metastaz in zaviranjem širjenja rakavih celic.

Poleg tega limonin sok znižuje raven holesterola LDL, tako imenovanega slabega holesterola. Kadar se vrednosti holesterola LDL preveč zvišajo, se ta začne odlagati v stene žil. Proces nastajanja oblog ali leh vodi v poapnenje žil oziroma aterosklerozo, nato se žile počasi začnejo mašiti. Iz tega razloga je holesterol LDL eden glavnih krivcev za srčni infarkt in možgansko kap. Ti lipoproteini z majhno gostoto se namreč kopičijo v žilnih stenah, medtem ko jih lipoproteini z veliko gostoto/holesterol HDL/dobri holesterol, odstranjujejo iz žilnih sten.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija