LEVICA ZNOVA OSTRO NAD BRŽANA: "Ne obžalujem, da sem se uprl njihovemu pohlepu po vodilnih položajih," jim odgovarja

Koper

Koprski občinski svetniki so se v četrtek zbrali na redni občinski seji, ki jo je zaznamovala predvsem vneta razprava o kadrovskih potezah župana Aleša Bržana. "Scenosled nas pelje od umaknjene točke o imenovanju direktorja javnega stanovanjskega sklada, preko menjave nadzornikov v Marjetici, pa do imenovanja novega-starega direktorja zdravstvenega doma," so v Levici zapisali po seji, včeraj pa so se na njihove izjave odzvali tudi v kabinetu koprskega župana, kjer pravijo, da se z očitki ne obremenjujejo. Razkrivamo tudi kadrovske zahteve, ki jih je Levica zahtevala ob vstopu v občinsko koalicijo, iz katerih je razvidno, da so si poleg podžupanskega položaja obetali še nekaj vodstvenih mest v javnih podjetjih, in sicer direktorja zdravstvenega doma, Pokrajinskega muzeja in Centra mladih Koper. Potem, ko smo včeraj že objavili članek, pa so se ponovno odzvali iz Levice.

Maja Tašner Vatovec in Alan Medveš

Na dnevni red omenjene občinske seje je koprska občina uvrstila tudi odločanje o zamenjavi nadzornikov Marjetice KoperTomaža Slavca iz Levice in Vojka Rotarja, ki ga je predlagal Gašpar Gašpar Mišič, so zamenjali za Petra Bolčiča (vodjo kluba samostojnih svetnikov) in Vlada Krivca iz vrst LAB. Davorja Briševca, ki začasno opravlja funkcijo direktorja Marjetice Koper, bo nadomeščal Boštjan Aver, direktor Komunale Logatec. Občinski svetniki so menjave potrdili s 16 glasovi za in le štirimi glasovi proti.

Peter Bolčič (levo) in Vlado Krivec (desno)

Bolčič je nekdanji tesen sodelavec Borisa Popoviča, ki je bil od leta 2014 tudi njegov podžupan, nato pa je po zadnjih volitvah podprl menjavo oblasti, Krivec pa je nekdanji športni novinar in nekdanji Bržanov sodelavec. V Levici so prepričani, da nihče od njiju nima izkušenj iz vodenja ali nadziranja poslovanja podjetij, zato gre pri kadrovski rošadi za "delitev plena: malo tistim, ki ga lahko izsiljujejo, malo pa prijateljem in družini, kot to počnejo mafijski klani".

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

Tašner Vatovčevo in Medveša je zmotilo tudi 'iskanje' novega direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Koper. Po mnenju Levice je bil razpis prilagojen tedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja Igorju Hrvatinu, ki je tokrat uspel dobiti poln mandat. Ob tem naj spomnimo, da se je za direktorski stolček ZD Koper potegoval tudi sam Medveš. Na četrtkovi občinski seji je za Hrvatinovo imenovanje glasovalo 20 od 26 prisotnih svetnikov, trije so bili proti.

Aleš Bržan

"Korporativna higiena Aleša Bržana ni bistveno drugačna od prejšnje oblasti, na marsikateri točki celo slabša. Liki v kadrovskem vrtiljaku so večinoma isti, dodali so še nekaj najzvestejših iz županovega kroga. Vsi razlogi, zaradi katerih je gospod Bržan dobil mandat, so postali njegov način delovanja. V Levici še enkrat poudarjamo, da smo dobili zelo slabo kopijo prejšnjega župana," so zapisali v stranki, kjer celo pričakujejo, da bodo vse postopke in navedbe pričeli preiskovati ustrezni organi.

Bržan vrača žogico

Na njihove očitke so se za Regional odzvali v kabinetu župana, v uredništvo pa smo celo pridobili gradivo (v posnetku zaslona spodaj), kakšne kadrovske zahteve je imela prav stranka Levica, ko je bil Bržan izvoljen za župana. Ta je zato tarnanje svetnika in svetnice Levice v občinskem svetu Mestne občine Koper o neprimernem političnem kadriranju označil za precej neokusno. "Za koprsko Levico so nehigienične le tiste kadrovske rešitve, ki ne upoštevajo kadrovskih zahtev Levice, zato se s temi očitki ne obremenjujem," je ob tem pojasnil koprski župan.

To je kadrovski razrez, ki ga je na sestanku z novoizvoljenim županom Bržanom 17. decembra 2018 predlagala Levica.

Dejstvo, da zahtevam Levice ni želel ugoditi, Bržan tudi vidi kot najpomembnejši razlog izstopa Levice iz koalicije, "kar so nenazadnje priznali sami v svojem odprtem pismu iz 23. septembra 2019, ko so mi med drugim očitali tudi neaktivnost v zvezi z zamenjavo nekaterih uradnikov, ki so bili ključni tvorci politik Borisa Popoviča."

Kot je še jasen Bržan, ne obžaluje, da se je "uprl revanšističnim težnjam koprske Levice in njihovemu pohlepu po vodilnih položajih. Ravno nasprotno. Na dejstvo, da ne uživam njihove podpore, sem ponosen."

Celoten zapisnik sestanka med Levico in Bržanom si lahko pogledate na tej povezavi.

Potem, ko smo članek že objavili, so se ponovno odzvali v Levici, kjer pravijo, da je Bržanov odziv v članku 'zavajajoč in ga razumemo predvsem kot preusmerjanje pozornosti in navedb in vprašanj, ki so mu jih naši svetniki zastavili na seji občinskega sveta'. Poudarili so, da so na pogajanjih z Bržanov prišli do dogovora, ki ga sicer 'ni želel nikoli podpisati, tako kot ni želel verificirati zapisnikov, ki jih sedaj pošilja javnosti'.

Kot poudarjajo v Levici, trdno stojijo za transparentnim delovanjem in formalnim dogovarjanjem. "Ne pristajamo pa na domačijski način, brez zapisnikov, z izsiljevanjem in grožnjami, z obiski svetovalcev na domovih in podobno. Transparentnost in sprememba načina delovanja v občini so bili glavni razlogi za izvolitev novega župana. In po tem, ko je Bržan izneveril volivke in volivce s kršenjem teh obljub, smo se razšli. V Levici namreč nikoli ne bomo tiho v zameno za stolčke, kar očitno župana boli - da nismo podkupljivi," so navedli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  09 .03. 2020 ob  10: 05
Človek, ko misli, da nobeden ne ve kako razmišlja ali kaj v bistvu načrtuje. Z vašimi dejanji je to vse jasno kam pelje vaša politika. Ovcam pa lahko prodajate muda za bubrege
ManofSteel |  09 .03. 2020 ob  10: 04
sami paraziti, ki se grebejo za pljačko...kje so Albančki, da vas pripeljejo z glasovi do parlamenta...to vas mika. Občinska štalca je samo odskočna deska za vse omenjene parazite...tako kot za migrante...Slovenija je samo odskočna deska za Nemčijo. Ne rabiš bit GENIJ, da razbereš trenutno stanje v vaših glavah !
kokodek |  08 .03. 2020 ob  08: 52
-6
napadi na Levico, ki edina ima hrbtenico....in nameščanje starih preverjenih kadrov bivšega župana.....enako se je zgodilo v parlamentu....
Tine |  07 .03. 2020 ob  18: 24
17
Bržan, to, da si postavil Igorja Hrvatina za direktorja zdravstvenega doma, pove o tebi vse. Sramota!
bubobubo |  07 .03. 2020 ob  17: 20
25
ko že misliš, da bo kaj drugače, pa smo spet tam.....eno samo prerivanje za stolčke in spet naši in vaši
 |  07 .03. 2020 ob  15: 44
Vlado MŠ sta zrušili stranki Desus in SMC, kar je očitno, ker sta šli v koalicijo z SDS! Levica je predlagala ukinitev dopolnilnega zavarovanja katerega se zdaj ne omenja več v programu, le zakaj?!
Cat WOMAN |  07 .03. 2020 ob  10: 09
26
Aleš, Aleš. Res ne razumem več tega tvojega političnega razmišljanja. Odstraniš človeka iz Marjetice kater se je stvari lotil na ta prav način in notr rineš enga Bolčiča kater je že v preteklosti pokazu kaj zna (ali bolje - kaj ne zna). Mam občutek da ti stvari bežijo iz rok. Vpraš se mau in dober premisli s kom boš jadru naprej.
Monteverdi |  06 .03. 2020 ob  21: 56
41
Pa saj človek ne more verjeti. Nesposoben Bolčič spet pri koritu?! Na bruhanje vse skupaj, bljak, bljak ....
Alex |  06 .03. 2020 ob  20: 38
26
Dragi Bržan, pohlep je to, da si zrihtal svojemu prijatelju črnograditelju Robertu Šucu službo na marjetici koper za 2.500 eur na mesec, kar plačamo občani z že tako predragimi položnicami za smeti.
frikofrkic |  06 .03. 2020 ob  18: 40
29
Če je levica v Kopru hotela skoraj vse funkcije, ki obstajajo, me prav zanima kaj vse so izsiljevali pri Šarcu, da je na koncu še vlada padla.
max |  06 .03. 2020 ob  17: 59
23
Levica zgublja kredibilnost, prav tako kot Bržan, žalostno, ampak očitno je res , da se z politiko ukvarjajo sami egocentrični sluzavci, ki , ko dobijo oblast, pozabijo na vse, kar so obljubljali in počnejo točno obratno.
Tine |  06 .03. 2020 ob  16: 30
Bržan, ma si bogi. Si užaljen, ker so nadzorniki menjali tvojega nesposobnega soseda Draščića, ki si ga postavil z goljufijo. Res si majhen človek.
1