LEVICA ZBIRA PODPISE ZA UKINITEV DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA: Na različnih lokacijah po Sloveniji

Slovenija

Stranka Levica je včeraj v Ljubljani in Krškem začela organizirano zbirati podpise pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S kampanjo, ki se bo naslednji teden razširila še na druga mesta po državi, želijo vladi in manjšinski koaliciji pokazati, da ukinitev podpira velika večina prebivalstva.

Levica je konec septembra vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem zakonski predlog predvideva tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

V koaliciji se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

V Levici so ob koalicijskih predlogih poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati, so se pa pripravljeni pogovarjati. Je pa nato ta teden na liniji med manjšinsko koalicijo in njeno zunajvladno partnerico prišlo do precejšnje zaostritve.

V Levici so včeraj spomnili, da se je v prvih dveh tednih po vložitvi omenjenega zakonskega predloga pod njihovo peticijo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja podpisalo že skoraj 5000 podpornikov, zdaj pa so začeli podpise zbirati tudi organizirano. Podpise sicer še vedno zbirajo tudi preko spleta

Peticija vlado pod vodstvom Marjana Šarca poziva, da še letos sprejme zakonski predlog o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, da s 1. januarjem 2021 ne bo več položnic za dopolnilno zavarovanje, da vsi v državi za zdravstvo prispevajo pravično glede na svoj socialni in materialni položaj in da se 50 milijonov evrov, ki vsako leto "poniknejo v žepe zasebnih zavarovalnic", nameni za investicije v zdravstvo.

"Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 35 evrov na mesec. Ljudstvo ve, da je to nepravično. Podpise pa smo začeli zbirati, da to sliši tudi vlada," je ob zagonu zbiranja podpisov v središču prestolnice dejal koordinator Levice Luka Mesec. Dodal je, da je trenutni sistem financiranja zdravstva eden najbolj nepravičnih v Evropi.

V Levici so prepričani, da bodo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na boljšem vsi zaposleni z manj kot 3500 evri plače, vsi upokojenci in večina samozaposlenih, torej 95 odstotkov prebivalstva.

Kot dodajajo, je vsebina njihovega zakonskega predloga v veliki meri usklajena s koalicijo in vlado, z zbiranjem podpisov pa želijo pokazati, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja ni le volja Levice, ampak več kot 16 let tudi volja volivcev, ki pa jo vlade vztrajno zavračajo.

"Za ukinitev je potrebna samo še politična volja. Vsak, ki bo peticijo podpisal, bo vladi in koaliciji poslal jasen znak volje ljudstva," poudarjajo v stranki, kjer napovedujejo, da bodo kampanjo stopnjevali in že v naslednjem nadaljevali z zbiranjem podpisov na stojnicah na različnih lokacijah po Sloveniji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .10. 2019 ob  13: 45
ZAKAJ UKINIT NEKAJ KAR JE DOBRO, ZAKAJ UKINIT EDINO POŠTENO , PA ČEPRAV OBVEZNO, OBLIKO PRISPEVKA V TEJ DRŽAVI ?
zoran13 |  06 .10. 2019 ob  23: 28
GORDIJSKI VOZEL

Glede ukinjanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga po zakonu, ki so ga sprejeli v parlamentu, ZZZS prenesel sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na zavarovalnico Vzajemna d.b.z. in Adriatic d.d. ter kasneje tudi na Triglav zdravstvena zavarovalnica d.d. Vseskozi pa so isti akterji, ki so takrat sprejeli takšen zakon, se sedaj trudijo, da bi vse skupaj zopet nazaj prenesli na ZZZS, pri čemer ni odveč pripomniti, da ima tudi državni ZZZS svoje obratovalne stroške. Poleg tega pa bo zaradi takšnih kratkovidnih odločitev, na zavarovalnicah veliko zaposlenih ostalo brez služb. Po računih, kar tretjino bruto zavarovalne premije na AdriaticSlovenici Skupina Generali, sedaj odpade na zavarovalni premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar bo zavarovalnica zelo zelo težko nadoknadila. Da o drugih dveh, ki se ukvarjata samo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, niti ne govorimo, kako se bo končala njuna pot in pot nič hudega hotečih delavcev, pa ne zaradi nedelavnosti ali lenobe, temveč le zaradi političnih odločitev in strankarskega kupčkanja. Takšna strankarska matematika, se bo težko izšla, saj sedaj dopolnilno zavarovanje plačuje približno 1,4 milijona državljanov, potem pa le približno 900 tisoč zaposlenih, kar pomeni enormno povišanje plačil tudi za samostojne poklice.

DOPUNSKO

Na Hrvaškem stane dopunsko zdravstveno zavarovanje 70 kun, kar pomeni 9,33 €, pri nas pa 35,55 € na Triglavu zdravstvena zavarovalnica d.d., Vzajemni d.v.z. pa z dovoljenim maksimalnim 3% popustom pa 34,60 € in Adriatic Slovenica Skupina Generali d.d. pa od 01.11.2019 cena 34,50 €.
To, da bo novi prispevek sprva enak za vse, bo težko držalo, ker bi s tem kršili zakon, saj morajo tisti, ki niso še bili zavarovani 1 leto ali več let, za vsako nezavarovano leto plačati po 3% višje zavarovanje in to do konca zavarovane dobe.
osiguranje.hr/Cl...aspx?20089

ZZVZZ

Po določbah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ je tako potrebno vsako nezavarovano leto doplačati na določeno osnovno ceno prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja še 3% od 01.01.2006, ko so se taka določila začela uporabljati. Tako znaša teoretično možno skupno povišanje osnovne premije za kar 80%, v letu 2011 smo tako že pri 15% doplačila!
uradni-list.si/1...vilka=3075

DOPLAČILO ZA NEZAVAROVANOST:
1 leto - 3%
2 leto - 6%
3 leto - 9%
4 leto - 12%
5 leto - 15%
6 leto - 18%
7 leto - 21%
8 leto - 24%
9 leto - 27%
10 leto - 30%
11 leto - 33%
12 leto - 36%
13 leto - 39%
14 leto - 42%
15 leto - 45%
16 leto - 48%
17 leto - 51%
18 leto - 54%
19 leto - 57%
20 leto - 60%
21 leto - 63%
22 leto - 66%
23 leto - 69%
24 leto - 72%
25 leto - 75%
26 leto - 78%
27 leto in več - 80%
* V izračunu se upoštevajo vsi dnevi po 01.01.2006, ko je bil zavarovanec zavezanec za plačilo doplačil, a ni imel veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri nobeni od zavarovalnic. V izračunu se ne upošteva obdobja pred potekom enega leta od dne, ko je zavarovanec postal zavezanec za plačilo doplačil in v tem obdobju ni imel veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Število polnih nezavarovanih let je celi del količnika števila vseh nezavarovanih dni in števila 365,25.
Zavarovalnice izračunajo doplačilo na premijo na podlagi pisnih ali elektronskih dokazil o dobi kritja pri zavarovalnicah, v katerih je bil zavarovanec že zavarovan ter pismenega ali elektronskega dokazila ZZZS o skupni dobi, ko je bil zavarovanec zavezanec za plačilo doplačil.

BOB DNEVA

"Prepričan sem, da je mogoče danes za denar, ki se vrti v zdravstvu, dobiti več, zato prenehajmo razmišljati o ukinitvah zavarovanj in se pogovarjajmo, kako dati za ta denar našim prebivalcem več."
Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne
Sobota, 14. september 2019
vecer.com/vecerp.../bob-dneva
vseved |  06 .10. 2019 ob  17: 46
Kaj bo storila levica in vsi ki podpisujejo peticijo, ko bo vlada zmanjšala obseg pravic in uvedla doplačila za zdravstvene storitve?