NA KOSOVU VOLIJO PARLAMENT: Bo vodenje vlade prvič prevzela ženska?

Svet

Na Kosovu so se z odprtjem volišč davi ob 7. uri začele predčasne parlamentarne volitve, na katerih se za 120 poslanskih mandatov poteguje skupno 1060 kandidatov. Glede na javnomnenjske raziskave se Kosovu obeta menjava oblasti.

Največ glasov naj bi dobila Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe in nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija. LDK napovedujejo približno 27 odstotkov glasov, Samoopredelitvi 22 odstotkov. Če bo LDK osvojila največ glasov, ima pravnica Vjosa Osmani dobre možnosti, da kot prva ženska prevzame vodenje kosovske vlade.

Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija naj bi osvojila približno 22 odstotkov glasov. Haradinajevo Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK), ki na volitvah nastopa skupaj z manjšo socialdemokratsko stranko (SDP), naj bi dobilo okoli 20 odstotkov. Socialdemokratska pobuda, znana tudi kot Nisma, podpredsednika vlade Fatmirja Limaja in Zavezništvo za novo Kosovo (AKR) zunanjega ministra Behgjeta Pacollija naj bi dobila vsak po devet odstotkov glasov.

Vjosa Osmani

Skupno na današnjih volitvah sodeluje 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov. Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se poteguje 1060 kandidatov.

Volišča bodo odprta do 19. ure, volilnih upravičencev je po zadnjih podatkih približno 1,94 milijona, nekaj deset tisoč več kot prebivalcev. Za volitve se je namreč registriralo tudi rekordnih 35.000 ljudi, ki živijo v tujini in imajo na Kosovu volilno pravico.

Ramush Haradinaj 

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, potem ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova. Današnje volitve so četrte predčasne parlamentarne volitve od razglasitve samostojnosti Kosova leta 2008.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija