Letošnja prireditev ob prazniku vrnitve Primorske v znamenju več obletnic

Slovenija

Letošnja proslava ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, ki bo 14. septembra v Lipici, bo potekala v znamenju še drugih za Primorsko posebej pomembnih obletnic, od ustanovitve IX. korpusa in Prekomorskih brigad do začetka delovanja partizanskih učiteljev. Slavnostna govornica na prireditvi bo predsednica vlade Alenka Bratušek.

Proslava, ki jo organizira Združenje borcev za vrednote NOB Sežana ob sodelovanju in podpori občine Sežana, je poleg 66. obletnice priključitve Primorske namenjena tudi okrogli, 70. obletnici IX. korpusa, Prekomorskih brigad in partizanskih učiteljev, je za STA pojasnil predsednik organizacijskega odbora Bojan Pahor.

Pri tem je izpostavil poseben pomen vseh treh dogodkov za Primorsko. Kot je pojasnil, je IX. korpus namreč nastal z namenom povezati vse partizanske enote, ki so do tedaj delovale samostojno. Spomin na delovanje IX. korpusa pa nas po Pahorjevih besedah "opozarja na veličino slovenskega protifašističnega in narodnoosvobodilnega boja in prinaša sporočilo bodočim rodovom".

Okroglih 70 let mineva tudi od kapitulacije fašistične Italije septembra 1943, ko so se mladi fantje s Primorske, ki so jih odpeljali v Afriko in južno Italijo, organizirali v Prekomorske brigade in prek Visa prišli pomagat osvoboditi domovino. Prekomorske brigade so skupaj štele okoli 27.000 borcev, je navedel Pahor.

Istega leta so se zbrali partizanski učitelji, ki so na Primorskem po 23 letih spet začeli poučevati otroke v slovenščini. Od uveljavitve Rapalske pogodbe leta 1920 dalje so namreč v šolah poučevali samo v italijanskem jeziku, je še pojasnil predsednik organizacijskega odbora letošnje proslave.

Na proslavi v soboto, 14. septembra, v Lipici pričakujejo nekaj tisoč ljudi. Kulturni program bo oblikoval Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, otroški zbor Brinjevka iz Sežane ter godbi na pihala iz Sežane in zamejskega Proseka. Program bodo popestrili tudi lipicanci, slavnostna govornica pa bo premierka Alenka Bratušek.

Državni praznik od leta 2006

Z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe je 15. septembra 1947 velik del Primorske, ki je bil po koncu prve svetovne vojne dodeljen Italiji, pripadel Jugoslaviji. S to odločitvijo se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Praznik vrnitve Primorske je državni praznik od leta 2006.