LETNA INFLACIJA NAVZGOR NA 10,5 ODSTOTKA: Najbolj so se ta mesec podražila oblačila, obutev in medicinski proizvodi

Slovenija

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je marca znašala 10,5 odstotka, kar je 1,2 odstotne točke več kot februarja in največ od avgusta lani. K inflaciji so največ prispevale višje cene hrane in električne energije. Na mesečni ravni se cene niso spremenile, potem ko je bila februarja mesečna rast cen 0,7-odstotna, je objavil državni statistični urad.

Cene blaga so se marca na letni ravni v povprečju zvišale za 12,4 odstotka, cene storitev pa za 6,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,7 odstotka, poltrajno blago za 6,1 odstotka in trajno blago za 5,9 odstotka.

Največ, 2,9 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale za 19,1 odstotka višje cene hrane. Meso se je podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka ter mleko, sir in jajca za 24,4 odstotka.

Za 1,2 odstotne točke je inflacijo zvišala dražja električna energija. Ta se je podražila za 49 odstotkov, kar je bila med drugim posledica delne odprave ukrepov za omilitev posledic energetske draginje, uvedenih pred letom dni, pojasnjujejo statistiki.

Letna rast cen v marcu je bila precej višja kot leto prej - marca lani je znašala 5,4 odstotka - in najvišja od avgusta lani, ko je bila pri 11 odstotkih. Letna stopnja inflacije je septembra znašala 10 odstotkov, oktobra 9,9 odstotka, novembra 10 odstotkov, decembra 10,3 odstotka in januarja 10 odstotkov.

Marca letos so cene na mesečni ravni ostale nespremenjene. Zaradi končanih popustov in prehoda na spomladansko-poletno kolekcijo so se najbolj zvišale cene v skupini oblačila in obutev (za 7,2 odstotka), ki so k mesečni inflaciji prispevale 0,4 odstotne točke. Oblačila so se podražila za 9,1 odstotka, obutev pa za 3,2 odstotka. Cene medicinskih proizvodov, pripomočkov in opreme so se zvišale za 7,2 odstotka, inflacijo so potisnile navzgor za 0,3 odstotne točke.

Hrana se je na mesečni ravni podražila za 1,1 odstotka. Izstopale so podražitve zelenjave (za 3,7 odstotka) in mesa (za 1,1 odstotka). Zvišale so se tudi cene oskrbe z vodo (za 4,7 odstotka) ter cene v skupini drugi rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,3 odstotka).

Na drugi strani so mesečno inflacijo za 0,9 odstotne točke ublažile pocenitve počitniških paketov (za 22,4 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa še cenejša trdna goriva (za 4,0 odstotka) in gospodinjsko pohištvo (za 2,2 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila marca 10,4-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,5-odstotna.

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 11,9 odstotka, cene storitev pa za 7,2 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,5 odstotka, poltrajno blago za 6,3 odstotka in trajno blago za 4,1 odstotka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija