LE NEKAJ DESET OKUŽB DNEVNO, A PEKING ZAOSTRUJE UKREPE: Omejeno gibanje, ljudje v strahu kopičijo zaloge hrane

Svet

Kitajske oblasti so danes v Pekingu zaprle več deset postaj podzemne železnice in s tem omejile gibanje po prestolnici. Odločitev prihaja v luči poostrenih omejitev zaradi epidemije covida-19, kljub temu da v mestu dnevno zabeležijo le nekaj deset primerov okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska se trenutno bori z novim izbruhom okužb koronavirusa, pri čemer je nacionalna zdravstvena komisija danes v Pekingu zabeležila 51 okužb, od katerih je bilo pet asimptomatskih. Medtem so oblasti v Šanghaju poročale o skoraj 5000 novih okužbah.

Kljub majhnemu številu primerov so že zaprli nekatera pekinška stanovanjska naselja, kjer so poročali o okužbah, številni turistični kraji so ta teden zaradi napornih prvomajskih praznikov poostrili omejitve, obiskovalci pa sedaj za obisk javnih ustanov in trgovin potrebujejo dokazilo o nedavnem negativnem PCR-testu.

BONUS VIDEO: Koper že vrsto let predstavljata in upodabljata kozici. Ti pa sta pred kratkim dobili tudi ime.

Prebivalci Pekinga so že začeli kopičiti zaloge osnovnih potrebščin, saj jih skrbi, da bi jim lahko oblasti nenadoma ukazale, naj ostanejo doma. Tudi oblasti v Šanghaju poročajo o težavah pri zagotavljanju sveže zelenjave in drugih osnovnih potrebščin ljudem, ki so zaprti, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do zdravstvene oskrbe, ki ni povezana s koronavirusom.

Medtem pa je mestni upravljavec podzemne železnice v Pekingu danes napovedal zaprtje približno 40 postaj ali 12 odstotkov železniškega omrežja, od katerih je večina v zaprtih območjih. "Vhodi in izhodi postaj bodo zaprti, prestopanje znotraj postaj pa bo še vedno mogoče," je bilo zapisano v obvestilu.

V gosto naseljenem pekinškem okrožju Chaoyang se je v torek začel nov krog množičnega testiranja, hkrati pa so tudi v mestu Zhengzhou oblasti okrepile nadzor, pri čemer je bilo prebivalcem v središču mesta ukazano, naj ostanejo v svojih stanovanjskih naseljih ali doma.

Z množičnim testiranjem, karanteno in policijsko uro tako kitajska vlada še vedno izvaja strogo strategijo ničelne tolerance do covida-19, ki pa je zaradi posebej nalezljive virusne različice omikron sedaj na hudi preizkušnji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  04 .05. 2022 ob  12: 17
Podpiram razumne ukrepe, cepljenje, ... ma tukaj so res bolniki v glavah ... takšni ukrepi bi bili smiselni za neko ebolo, kjer je smrtnost tudi do 90%.