LASTNIKI NEPREMIČNIN NA HRVAŠKEM OSTRI DO IZJAVE LOGARJEVE: "A resnično poznate le ustrahovanje in grožnje?"

Slovenija

Infektologinja in vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavila opažanje, da se nekateri prebivalci želijo na vsak način okužiti, saj bi s tem pridobili potrdilo o prebolevnosti. Slednje jim namreč vsaj zaenkrat še omogoča večjo svobodo pri prehajanju nekaterih mej, a kot je dejala, nameravajo tudi to izjemno umakniti iz seznama ugodnosti. Takšno ravnanje je Logarjeva označila za "nevarno vedenje", kot kaže, pa so njene besede zbodle lastnike nepremičnin in premičnin na Hrvaškem. Ti so se, zbrani v Civilni iniciativi Odprite nam meje, tudi odzvali. Kritični so predvsem do preteklih odločitev vlade, ki jim še naprej otežuje dostop do nepremičnin oziroma premičnin v sosednji državi. Infektologinji pa očitajo, da je izjava o tem, da prebolevnost covida-19 ne bo več izjema, ki zagotavlja nekatere svoboščine, povsem politična in nestrokovna, zato "ni vredna vodje strokovne skupine za zajezitev epidemije covida-19"

Mateja Logar

Kot je pojasnila Logarjeva, se bo z večjo dostopnostjo cepljenja umaknilo prebolevnost covida-19 iz ugodnosti pri prehajanju mej"To je praksa, ki je definitivno nevarna. Vemo, da lahko s težjo klinično sliko zbolijo tudi mlajše osebe," je opozorila.

Ob tem pa so se oglasili lastniki nepremičnin in premičnin na Hrvaškem, zbrani v Civilno iniciativo Odprite nam meje: "Spoštovana gospa Logar, ste morda pomislili, da je razmišljanje o namerni okužbi zgolj skrajen, človeški odziv na vrsto nehumanih, pogosto težko razumljivih ukrepov Vlade RS, s katerimi le-ta grobo in vsepovprek posega v osebno svobodo posameznikov ter omejuje osnovne človekove pravice in svoboščine, ob tem pa postavlja v neenakopraven položaj številne državljane in državljanke?"

V civilni iniciativi namreč to ravnanje vidijo kot "izraz nemoči, odvzetega dostojanstva in brezupa številnih posameznikov, ki si želijo povrniti vsaj delček ukradene svobode in si zagotoviti enakopraven položaj v primerjavi s tistimi, ki so že bili cepljeni oziroma so virus srečno preboleli".

Vladi očitajo, da so z nepremišljenimi ukrepi povzročili "diskriminacijo zdravih", katerim so bile odvzete številne pravice in možnosti, "med drugim tudi svobodno in neovirano prehajanje meje ter jih s tem prikrajšali do pravice uživanja njihove lastnine na Hrvaškem". Ob tem opozarjajo, da podatkov, ki bi potrjevali, da k širjenju okužb in epidemije pripomorejo ravno lastniki nepremičnin, ni. 

Kritični so do odločitve, da morajo "zdravi" za vsak vstop v Slovenijo plačati PCR test, ki po njihovih besedah stane povprečno 90 evrov. "No, vsaj iz države smemo po odločitvi ustavnega sodišča oditi," so še navrgli.

Navajajo pa, da mnogi lastniki že od lanskega avgusta niso bili "na svojem" in se jim zaradi nezmožnosti uporabe nepremičnin, "do katerih so številni prišli z odrekanjem in trdim delom, povzroča znatna materialna škoda".

Kot pravijo, so njihova prizadevanja za lažji dostop do nepremičnin v osrednji Hrvaški pri vladi "naletela na gluha ušesa". "Se potem sploh še lahko čudite in obsojate posameznike, tudi med našimi člani, ki razmišljajo o namerni okužbi," se sprašujejo.

Kot pravijo, imajo ljudje različne poglede, prioritete in življenjske vrednote, nekaterim pa svobodno gibanje in prosto razpolaganje s svojo lastnino pomeni več kot morebitno tveganje z okužbo, navajajo. "Saj verjetno poznate kak primer iz zgodovine, ko so se posamezniki borili za svobodo in dostojanstvo tudi za ceno lastnega življenja?"

"Namesto, da bi poskušali z razumnimi in bolj zmernimi ukrepi za preprečevanje epidemije olajšati vsakdan vsem, ki niso bili cepljeni ali niso preboleli koronavirusa, zdaj celo napovedujete, da boste odvzeli svobodo gibanja še "prebolevnikom," so kritični.

"Takšna, bolj politična kot strokovna izjava ni vredna vodje strokovne svetovalne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19! A resnično poznate le ustrahovanje in grožnje? Ne bi morda z bolj premišljenimi in prijaznejšimi ukrepi za preprečevanje širjenje virusa lažje odvrnili posameznike od razmišljanja o namerni okužbi s koronavirusom," zaključujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  14 .04. 2021 ob  15: 42
Se ena butara, ki se je usrala na svoj tezek in zahteven studij, na Hipokrata in na to, da bolnika ne smes nikoli strasiti in ce necesa ne ves to brez problema priznas. V temu se kaze naravna modrost in velicina cloveka ne v pol metra dolgem nazivu pred imenom. Ampak money je shit... ti opere mozgane in odplakne moralo.