RAST OKUŽB SE JE USTAVILA: Tema naslednjih odločanj bo tudi sproščanje kinematografskih, gledališčnih in koncertnih dejavnosti

Slovenija

Glede na zadnje podatke se je eksponenta rast okužb z novim koronavirusom v Sloveniji ustavila, a to še ne pomeni, da ukrepi za zajezitev okužb niso več potrebni, je danes izpostavila infektologinja in vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Povečuje pa se število bolnikov v bolnišnicah, predvsem v intenzivnih enotah.

Mateja Logar

Po njenih besedah se bodo učinki zaprtja države v minulih dneh bolj pokazali v tem tednu. "Zdaj so prvi rezultati in vsekakor upamo, da bodo številke novookuženih ostale na enakem nivoju, kot so bile v zadnjih 14 dneh," je dejala.

Logarjeva je na današnji vladni novinarski konferenci spomnila tudi na spremenjen semafor sproščanja ukrepov, ki po novem izvajanje večjega števila različnih športnih aktivnosti in storitvenih dejavnosti predvideva že v redči fazi, medtem ko se je odpiranje zunanjih prostorov gostinskih lokalov premaknilo z rumene v oranžno fazo.

Logarjeva: Pri sproščanju v zaprtih prostorih smo še zadržani

Napovedala je še, da bo tema naslednjih odločanj tudi sproščanje kinematografskih, gledališčnih in koncertnih dejavnosti. "Gre za zaprte prostore, zato smo še malce zadržani," je pojasnila.

Kot je dejala, največji dejavnik tveganja za prenos okužbe ostajajo neposredni stiki med ljudmi, torej če med osebami ni ustrezne razdalje, ne uporabljajo mask ali če se dlje časa zadržujejo v neprezračenem zaprtem prostoru. Ob tem je pozvala k cepljenju, ki je po njenih besedah tisto, ki bo omogočilo čimprejšnje umirjanje epidemije.

"Imamo višji odstotek cepljenih, kot je v evropskem povprečju, seveda bi si pa želeli, da bi bil bistveno višji," je dejala in dodala, da je to odvisno od dobavljivosti cepiva. Po njenih besedah bo do konca aprila in v maju dostopnega bistveno več cepiva, kot ga je bilo do sedaj.

Z večjo dostopnostjo cepljenja se bo po besedah Logarjeve to, da je nekdo prebolel covid-19, umaknilo iz ugodnosti pri prehajanju mej. Opažajo namreč, da se nekateri na vsak način želijo okužiti, da bi imeli potrdilo o prebolevnosti. "To je praksa, ki je definitivno nevarna. Vemo, da lahko s težjo klinično sliko zbolijo tudi mlajše osebe," je opozorila.

Se cepivo AstraZeneca pri mlajših ne bo uporabljalo?

Po njeni oceni smo sicer na dobri poti, da v prvih treh tednih aprila cepijo 60 odstotkov najbolj kritične populacije.V odgovoru na vprašanje, ali bi morala Slovenije cepivo proizvajalca AstraZenece uporabljati za vse starostne skupine ali le za nekatere, je Logarjeva dejala, da bo o tem razpravljala posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kot je spomnila, cepivo AstraZeneca v Sloveniji trenutno uporabljajo pri starejših od 60 let. Po njenih besedah se bo sprostilo cepljenje za starejše od 65 let, pri katerih se cepivo AstraZenece zdaj ni uporabljalo. "Podatki iz ostalih držav, ki so bolj natančno opredeljevali neželene učinke, ki se pojavljajo po cepljenju s cepivom AstraZenece, pa govorijo v prid tega, da se morda cepivo pri mlajših ne bi uporabljalo, če je na voljo drugo cepivo," je še dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija