LADJE Z MIGRANTI SPET LAHKO VPLUJEJO V ITALIJANSKA PRISTANIŠČA: Conte računa na Bruselj!

Svet

Nova italijanska vlada namerava razrahljati strogo stališče Rima do migracij, ki je vladalo v času notranjega ministra Mattea Salvinija. Premier Giuseppe Conte načrtuje nov sistem prerazporeditve migrantov, še preden bodo ti prispeli v Italijo. Ladje nevladnih organizacij z rešenimi migranti bodo ponovno smele v italijanska pristanišča.

Conte načrtuje, da mu bo v Bruslju uspelo uveljaviti nov sistem za prerazporeditev migrantov po državah članicah Evropske unije še pred njihovim prihodom v Italijo, je danes poročal italijanski časnik Corriere della Sera. Reševalne ladje bodo v prihodnje ponovno lahko vplule v italijanska pristanišča, a ravno zato bo Italija vztrajala pri reformi dublinske uredbe in okrepitvi razvojnih sredstev za Afriko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede nove migracijske politike se trenutno pogajajo Conte, zunanji minister Luigi Di Maio in notranja ministrica Luciana Lamorgese. Zaenkrat ni jasno, kaj se bo zgodilo s varnostnimi paketi, ki jih je v preteklih mesecih vodji Lige Salviniju s podporo glasov Gibanja pet zvezd uspelo spraviti čez parlament. Demokratska stranka (PD), ki je del nove vlade, namreč vztraja pri odpravi t. i. Salvinijevih odlokov, ki med drugim predvidevajo kazni za ladje nevladnih organizacij, ki brez dovoljenja Rima dosežejo Italijo.

Conte je prepričan, da bi morala Italija svoje interese "zasledovati v okviru in ne zunaj Evropske unije", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo ponovno preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti ter se zavzel za evropske humanitarne koridorje, preko katerih bi evakuirali begunce z nevarnih območij.

Conte napovedal proevropsko vlado 

Prioritete vlade so načrt za prihodnost Italije in odgovor na nujne potrebe italijanskega naroda, je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA še ocenil Conte. Ob tem je predlagal socialni pakt za okrepitev zaposlovanja mladih in žensk ter razvoj južni regij. "Imamo zgodovinsko priložnost za preobrat v socialni in gospodarski politiki države. Pri tem želimo več upanja dati predvsem mladim in družinam z nizkim prihodkom," je povedal Conte.

Pred parlamentom v Rimu se je danes sicer zbralo več sto desnih protestnikov, ki nasprotujejo novi vladi. K protestu so pozvale stranke Liga, Brati Italije in Spremenimo, ki zahtevajo nove volitve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija