KULTURNO-GOSPODARSKA ZVEZA ZASKRBLJENA: Prizadevajo si za ohranitev satelitskega oddajanja programov Radia in Televizije Koper-Capodistria

Koper

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGSZ) so danes izrazili svojo zaskrbljenost zaradi napovedane ukinitve satelitskega oddajanja italijanskih programov Televizije Koper-Capodristria. Skrbi jih namreč možnost, da lahko pride do občutne omejitve sprejemanja programov, ki so namenjeni italijanski in slovenski narodni skupnosti v obmejnem pasu.

"Prepričani smo, da so naložbe v medijsko pluralnost našega večjezičnega prostora porok za ohranjanje kulturne raznolikosti in dokazujejo visoko stopnjo demokratične drže do ohranjanja narodnih skupnosti, ki jo je vse doslej izkazovala slovenska država," so na SKGZS zapisali v sporočilu za javnost.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po opozorilih, da od sobote preko satelitskih anten ne bo več mogoče gledati oddaj TV Koper-Capodistria za italijansko manjšino, pojasnila, da za financiranje manjšinskih programov v sedanjem obsegu ne prejemajo dovolj denarja. Izpostavili so tudi, da je njihove programe mogoče kjer koli spremljati preko spleta in kabelskih operaterjev.

Na zvezi zaskrbljeno ugotavljajo, da bodo z ukinitvijo satelitskega oddajanja najbolj prizadeti Slovenci na Videmskem, ki ne bodo imeli več dostopa do programov v slovenskem jeziku TV Koper. "To velja predvsem za prebivalce Kanalske doline in Rezije, najšibkejšega dela naše narodne skupnosti, ki bodo na tak način dodatno oškodovani in jezikovno prikrajšani," so opozorili na SKGZS.

Kar se tiče spremljanja vsebin RTVS preko spleta in kabelskih operaterjev, so na zvezi poudarili, da je na Videmskem prizemni signal preko navadnih anten izredno šibek in ne krije celotnega območja, starejši gledalci pa niso opremljeni s sodobno tehnologijo in bodo zato s težavo dostopali do programov z novimi digitalnimi sistemi.

"Slovenska kulturno-gospodarska zveza podpira prizadevanja za ohranitev satelitskega oddajanja programov Radia in Televizije Koper-Capodistria in si bo prizadevala pri vseh pristojnih organih, da se najde primerna rešitev," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija