Krška nuklearka v ponedeljek s polno obratovalno močjo

Nuklearna elektrarna Krško, ki so jo po zadnjem remontu in približno dvodnevni vroči zaustavitvi v ponedeljek vnovič vključili v elektroenergetsko omrežje, je davi dosegla približno 90-odstotkov zmogljivosti. Z navedeno močjo bo delovala do ponedeljka, ko bodo po vseh predpisanih meritvah, preizkusih in nastavitvah dvignili njeno moč.

Krška nuklearka se je po nekajdnevnem delovanju po zadnjem remontu in potem, ko je dosegla devet desetin svoje moči, samodejno zaustavila v soboto zjutraj, ko je zaščito reaktorja sprožilo neustrezno delovanje novega merilnega sistema temperature reaktorskega hladila. V elektrarni pa so nato opravili temeljito diagnostiko in na krmilnih elementih oz. relejih izvedli korektivne ukrepe.

Ker so ob zaustavitvi vsi njeni sistemi delovali pravilno in je bila elektrarna v stabilnem stanju, so jo lahko razmeroma hitro ponovno zagnali oz. takoj zatem, ko so ugotovili in odpravili vzroke za omenjeno težavo, so v Neku pojasnili ob njeni ponedeljkovi vnovični vključitvi v elektroenergetsko omrežje.

Kratkotrajna samodejna zaustavitev je bila posledica delovanja reaktorske zaščite, ki se sproži na temelju meritev razlike temperatur primarnega hladila med vstopom in izstopom iz reaktorja, so dodali.

Ker je bila elektrarna v trenutku samodejne zaustavitve v povsem normalnem stanju, pa je bilo jasno, da delovanje zaščite ni bilo sproženo zaradi dejanskih mejnih vrednosti temperatur, temveč zaradi kratkotrajne zunanje elektromagnetne motnje oz. impulza, so še zapisali.

Kot so v soboto poudarili v Neku, zaustavitev ni bila v nobenem primeru povezana s stanjem elektrarne, vsi parametri elektrarne pa so bili ob njeni zaustavitvi na normalnih vrednostih. Omenjena motnja tudi nikakor ni in ni mogla vplivati na okolje oz. je to "izven vsakršnega vprašanja", pa je zagotovil predsednik uprave Neka Stane Rožman.