KRIŽARKA PRED NORVEŠKO OBALO LE NEKAJ MINUT OD KATASTROFE: Izjemno stresna izkušnja za 1373 potnikov na krovu (FOTO, VIDEO)

Svet

Luksuzni križarki Viking Sky z več kot 1300 ljudmi na krovu so v soboto pred obalo Norveške v zelo zahtevnih vremenskih razmerah odpovedali motorji. Že ji je grozilo, da jo bo vrglo na ostre čeri, ko je posadki le uspelo obnoviti pogon in se rešiti. Vmes pa je potekalo dramatično reševanje večinoma ostarelih britanskih in ameriških turistov.

Viking Sky je bila na 12-dnevnem križarjenju vzdolž norveške zahodne obale. Na 227 metrov dolgi ladji je bilo skupaj 1373 ljudi - 915 potnikov in 458 članov posadke.

V noči na petek je izplula iz mesta Tromso na severu Norveške, v soboto popoldne pa je so ji v viharnem vremenu in razburkanem morju kaka dva kilometra od kraja More og Romsdal odpovedali motorji. Ladjo je začelo odnašati proti obali, zaradi česar je kapitan poklical na pomoč.

Posadka je sicer vrgla v morje svoja velika sidra, a je veliko križarko kljub temu gnalo proti obali in ostrim čerem.

Viking Sky je na pomoč priskočilo več drugih ladij, a so morali tovrstno reševanje zaradi razburkanega morja reševanje opustiti in se vrniti. Motorji so odpovedali tudi eni od reševalnih plovil, je poročal britanski BBC.

V nedeljo proti jutru je posadki nato vendarle uspelo zagnati tri od štirih motorjev, da so vsaj lahko zategnili sidra in se začeli umikati nazaj na morje. Po nekaterih navedbah so bili praktično že povsem blizu obali in le nekaj minut oddaljeni od katastrofe.

Ladja se je nato počasi in tudi v spremstvu vlačilcev podala proti pristanišču Molde. Za pot so potem potrebovali še več ur.

Reševalci so medtem poskušali s helikopterji evakuirati potnike, kar pa jim je oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi. Reševanje s helikopterji je bilo za večinoma starejše potnike zelo stresno. Okoli 20 so jih morali prepeljati v bolnišnico. Najmanj en 90-letnik in dva v 70 letih so utrpeli zlome okončin.

Ko je posadka ponovno vzpostavila pogon, so evakuacijo sicer izvajali še naprej. Kot je sporočil policijski predstavnik, je bolje, da potnike spravijo na kopno, kot pa da ostanejo na ladji.

Po okoli 500 evakuiranih potnikih pa so reševanje vendarle ustavili in počakali, da je ladja varno vplula v pristanišče. Na krovu je po podatkih lastnikov ladje, ladjarske družbe Viking Ocean Cruises, ostalo 436 potnikov in vseh 458 članov posadke.

Preizkušnja je bila sicer za potnike izjemno stresna. Posnetki z ladje so prikazovali močno zibanje ladje, naokrog je nosilo pohištvo, na potnike pa so padale celo plošče s stropa. Potniki so v reševalnih jopičih čakali na najhujše, v prostorih je bila tudi voda.

Na helikopterje so jih reševali s pomočjo jeklenice in mnogi so poročali o grozljivi izkušnji. "Morje je bilo ponoči zelo razburkano. Ladja se je zibala in zibala. Nato smo šli na zajtrk. Potem smo imeli v načrtu, da si ogledamo popoldanski film, ko je nenadoma zmanjkalo luči," je za BBC dogajanje opisal Derek Browne iz južne Anglije, ki so ga z ženo Esther rešili z ladje. "Odpeljali so nas na helikopterju, kar je bila kar precej strašna izkušnja," je dejal.

Druga potnica je za norveško televizijo NRK povedala, da je v življenju še ni bilo nikoli tako strah. "Začela sem moliti. Molila sem za varnost vseh na krovu," je dejala Janet Jacob in tudi sama potem reševanje s helikopterjem opisala kot grozljivo.

Tisti, ki so ostali na ladji do konca, pa so izrazili hvaležnost posadki, ne le za to, da so ostali živi, ampak tudi, ker so jim pomagali prebroditi izjemno stresne trenutke. Tudi sicer so v ladjarski družbi Viking po končani preizkušnji zagotovili, da je bila varnost potnikov in posadke vseskozi njihova glavna prioriteta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija