KRISOVA MAMA V GANLJIVEM GOVORU: "Za nami je neverjetno obdobje, polno čustev in hvaležnosti" (FOTO, VIDEO)

Koper

V društvu Palčica Pomagalčica so se danes ob zaključku akcije zbiranja sredstev za dečka Krisa zahvalili vsem majhnim in velikim donatorjem. Do zdaj so brez donatorskih in sponzorskih pogodb zbrali preko 3.719.000 evrov, z denarjem, ki bo ostal po Krisovi operaciji, pa bodo risali nove nasmehe na ustih otrok, potrebnih pomoči.

Od leve proti desni: predsednica društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka, Krisova starša Matteo Zudich in Ana Jerak ter podpredsednica društva Palčica Pomagalčica Katarina Podgajski

Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki je majhno dobrodelno društvo, vsi njihovi člani pa so prostovoljci in za svojo dejavnosti ne prejemajo plačila. Preko različnih akcij želijo delovati dobrodelno, etično in tudi ekološko, v ospredju njihovega delovanja pa je predvsem pomoč otrokom iz različnih ranljivih skupin, je na današnji novinarski konferenci ob koncu akcije zbiranja sredstev za Krisa poudarila predsednica društva Larisa Štoka.

Že pred zadnjo akcijo za Krisa so denimo zbrali deset ton časopisnega papirja, s čimer so pripravili pakete počitniškega razvajanja za več deset otrok v stiski. Prav tako so uspeli povezati že okoli sto gostinskih lokalov in hotelov na slovenski obali ter več kot 30 javnih ustanov, prek katerih zbirajo zamaške. Z vzpostavitvijo tovrstne verige lahko v primeru, da bi starši potrebovali pomoč za svojega otroka, nemudoma pomagali, je navedla Štokova.

Ana Jerak in Matteo Zudich

V znesek 3,7 milijona evrov še niso vštete sponzorske in donatorske pogodbe

V akciji za Krisa so prejeli veliko majhnih, a "srčnih" nakazil, pa tudi velikih, zbiranje prek SMS-sporočil pa so ustavili takoj, ko so dosegli potreben znesek. Kmalu pa je postalo jasno, da bodo potreben znesek za Krisovo zdravilo presegli. Tako so do zdaj zbrali nekaj več kot 3.719.000 evrov, v kar še niso vštete donatorske in sponzorske pogodbe, ki polnijo poštni nabiralnik. "Denar še prihaja, znesek se iz sedkunde v sekundo spreminja. Zaustavili smo zbiranje SMS-ov," je dejala Štoka. Odločitev glede načina donacije sredstev, ki bodo zbrna na dobrodelnih dogodkih, ki so v teku in niso povezani s Palčico Pomagalčico, bodo prepustili organizatorjem teh dogodkov, je dejala.

"Zelo veseli smo, da bomo lahko s tem denarjem, ki je ostal, risali nove nasmehe," je dodala Štokova in napovedali, da bodo sproti in transparentno poročali tudi o vseh stroških Krisovega zdravljenja do popolne rehabilitacije, ki "naj bi po prvotnih informacijah trajala približno mesec dni, ni pa še znano, ali bo moral celotni mesec preživeti v Ameriki ali bo lahko del rehabilitacije opravil tudi v Sloveniji," je pojasnila. V prihodnjih dneh sicer pričakujejo točen znesek zdravila.

Višek sredstev bodo namenili zdravljenju drugih 'Krisov'

Z viškom sredstev, ki so jih zbrali, in s tistimi, ki jih bodo še zbirali, bodo "pomagali tudi drugim Krisom, ki potrebujejo in čakajo na pomoč," je povedala Štokova. Ta sredstva bodo namenili "vedno le za zdravljenje otrok, za plačila stroškov, do katerih bo prišlo vedno le zaradi zdravljenja," je zatrdila. Tudi pri teh zneskih "želimo še naprej ostati transparentni, kajti znesek je prevelik in prav je, da ostanemo pri tem odgovorni še naprej". 

Na vprašanje, ali bodo kot majhno duštvo brez izkušenj s tako velikimi zneski zmogli sami to breme ali bodo poiskali zunanjo pomoč, je izrazila je prepričanje, da Palčica Pomagalčica to zmore sama. "Skupaj zmoremo veliko, rada bi izpostavila tudi medijsko podporo, ki je bila v teh dneh izjemnega pomena," je dodala.

Larisa Štoka

Palčica Pomagalčica bo pomagala tudi Galu

Danes smo poročali o tem, da je ob uspehu zbiranja sredstev za Krisa marsikdo spomnil na dečka Gala iz Dupleka, ki potrebuje še 80.000 evrov za operacijo prirojene deformacije rok, zaradi katere ne more opravljati vsakdanjih opravil. Lariso Štoko smo vprašali, ali bodo z donacijami pomagali tudi njemu. "Do nas prihajajo različna imena otrok, zato smo se odločili te otroke na nek način poimenovati 'Krisi'. Krisov je kar veliko. Odločili smo se, da bomo pomagali različnim bolnim otrokom, med katerimi je tudi eden z imenom Gal. Vsekakor pa bo kakršna koli pomoč, ki bo dana drugim 'Krisom', vedno potekala le preko našega društva."

O tem, kakšen ključ bodo sprejeli pri izbiranju otrok, h katerim bi šle donacije, zaenkrat še niso razmišljali, "pogovarjali pa smo se o tem, da bi bili življenjsko ogroženi otroci tisti, ki bi imeli prednost, potem pa mislim, da lahko pri takem znesku počasi z veseljem vedno priključimo tudi ostale otroke, ki kličejo in rabijo pomoč," je odgovorila.

Larisa Štoka iz Palčice Pomagalčice po današnji novinarski konferenci v Kopru. Bodo s sredstvi, zbranimi za Krisa, pomagali tudi Galu? Prisluhnite⬇️⬇️ Več na: https://bit.ly/2nnPxV2

Objavil/a Regional dne Torek, 01. oktober 2019

Kdaj se bodo usedli na letalo za Ameriko?

Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi Krisova starša Ana Jerak in Matteo Zudich (na fotografiji zgoraj). Krisova Mama je v čustvenem nastopu spomnila, da je za njimi neverjetno obdobje, polno čustev in hvaležnosti. "Želja, da bi najinemu sinčku lahko omogočila polno in dostojno življenje, kakršnega si zasluži, nas je gnala tudi naprej, ko je bilo najtežje," je povedala. "Hvala vsem vam, hvala celi Sloveniji, ki ima res veliko srce," je dejala. Kot je dodala, so zdaj bližje cilju, a bodo podporo Slovencev potrebovali še naprej.

Na naše vprašanje, kdaj letijo v ZDA, nam je Jerakova pojasnila, da so vse papirje poslali v Ameriko in sedaj čakajo na nadaljnje informacije, ki naj bi prišle v roku nekaj dni. Zanimalo nas je tudi, ali bi polet čez lužo predstavljal kakšno zdravstveno oviro za malega Krisa. "Več je možnosti, vendar načeloma to ne predstavlja težave," nam je pojasnila. Kris se bo z mamico in očkom usedel na letalo po tem, ko bo to odobril zdravnik.

Krisovo mamo so na novinarski konferenci premagale solze. Njenemu govoru prisluhnite v spodnjem videoposnetku ⬇️⬇️ Kdaj letijo v Ameriko? Več na: https://bit.ly/2nnPxV2

Objavil/a Regional dne Torek, 01. oktober 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija