KREPITEV MEDENIČNEGA DNA NI POMEMBNA LE ZA ŽENSKE! Keglove vaje bi morali prakticirati tudi moški

Trendi

Davnega leta 1948 je dr. Arnold Kegel ugotovil, da mišice medeničnega dna pomagajo ženskam, ki imajo po porodu težave z nekontroliranim uriniranjem. Z izvajanjem tako imenovanih Keglovih vaj so ženske spoznale, da imajo tudi presenetljiv stranski učinek in sicer lažje ter intenzivnejše doživetje vrhunca. Omenjene vaje pa niso koristne zgolj za ženske, ampak bi jih morali prakticirati tudi moški. Med drugim namreč krepijo pubokokcigealno mišico, ki moškemu omogoči intenzivnejši orgazem, piše Healthline.

Tudi moški imajo medenico, ki je resda oblikovana drugače, a imajo tudi moški tu mišice, ki jih je dobro krepiti. Mišice medeničnega dna so namreč odgovorne za zadrževanje urina, blata in vetrov, pomemben pa je tudi njihov doprinos k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča, pa za pravilno lego medeničnih organov in spolne užitke.

Krožne mišice v medenici pomagajo nadzorovati izločanje urina in blata, povečujejo pa tudi spolne užitke, saj povečajo intenzivnost orgazma in izboljšajo erekcijo. S treningom teh mišic se moški lahko zoperstavijo inkontinenci in erektilni disfunkciji. Inkontinenco pri moških povzroči oslabljena mišica zapiralka, pretirano aktiven mehur oz. mehur, ki se neha krčiti, kar vodi v nehoteno uhajanje urina oz. blata. Morda ni tako pogosta posledica staranja kot pri ženskah, je pa vse pogostejša.

Keglove vaje temeljijo na izmeničnem krčenju in sproščanju mišic. Mišice lahko urite stoje, leže, na trebuhu, sede, kleče ali čepe, na delu, med vožnjo, ko si umivate zobe, gledate televizijo, delate kosilo ali v trgovini. Različni položaji prinašajo različne občutke in stopnje zahtevnosti. Rezultate lahko pričakujete po šestih mesecih redne vadbe. Moč mišic morate vzdrževati tudi po tem, sicer bodo izgubile na moči. O tem, kako jih morajo izvajati ženske, je veliko napisanega, malo manj navodil je za moške.

Najprej je treba vedeti, katere mišice je sploh treba krčiti in jih izolirati. Gre za mišice med zadnjikom in penisom (presredek). Moški stimulirajo medenično dno v glavnem preko presredka in anusa. Mišice je treba prepoznati, jih locirati in občutiti.

Moški običajno na začetku po nepotrebnem aktivirajo tudi trebušne, stegenske in/ali zadnjične mišice. To je pogosto posledica slabe drže. Pri Keglovih vajah se penis pomakne rahlo navzdol, moda pa rahlo navzgor. Pravilnost medeničnih vaj lahko preverite z ogledalcem ali pa se goli postavite pred ogledalo in ne da bi si pomagali z rokami, poskušajte s pomočjo mišic medeničnega dna dvigniti testise.

Eden najpreprostejših načinov, kako ugotoviti, katere mišice nadzorujejo uriniranje, je, da nekje na polovici uriniranja poskusite zadržati ali upočasniti curek oz. pretok seča in pri tem ne napenjate mišic v zadnjici, trebuhu in nogah ter ne zadržujete sape. Če vam to uspe, ste našli mišice, ki jih uporabljate in jih morate trenirati. Pri napenjanju mišic medeničnega dna je za izvajanje Keglovih vaj ključno, da ne uporabljate drugih mišic in da ne zadržujete sape.

Keglove vaje izvajate tako, da stisk zadržite od šest do osem sekund, nato pa s stiskanjem za nekaj sekund prenehate. Mišice napenjajte in sproščajte počasi. Učinkovitost vaje povečate, če med samim stiskanjem dodatno naredite še nekaj hitrih močnih stiskov. Vajo je treba ponavljati trikrat do petkrat dnevno z osem do 20 ponovitvami.

Pridobivanja moči medeničnih mišic ne smete zlorabljati za odlašanje male in velike potrebe, saj to lahko vodi v poškodbe in okužbe. Možna sta pojav hemoroidov in okužba sečnega mehurja. Zato pa krožne mišice po potrebi dodatno pokrčite. Ob vsem tem se je treba zavedati, da stanje mišic medeničnega dna ni odvisno le od (ne)vadbe, pač pa tudi telesne teže, stopnje aktivnosti, prebave, zdravja prostate ipd.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija