KREK O RESNOSTI SITUACIJE NA HRVAŠKEM: "Če se ne bo umirila, bo treba zaostriti ukrepe"

Slovenija

V Sloveniji so v petek ob 878 testih potrdili 14 okužb z novim koronavirusom. Skupno je potrjenih 1572 okužb. V bolnišnici je osem ljudi, intenzivno nego pa potrebuje eden, je vlada objavila na Twitterju. Po dve okužbi so odkrili v občinah Ljubljana, Koper, Pivka in Straža. Socialna razdalja se preslabo upošteva, meni vladni govorec Jelko Kacin.

V petek so nove primere okužb z novim koronavirusom potrdili v različnih koncih države, po dve v Straži, Kopru, Pivki in Ljubljani, po eno pa v Kočevju, Sežani, Hrastniku, Medvodah in Velenju, okužen je tudi tuji državljan. Po deset ali več primerov okužbe so doslej potrdili v 26 občinah. V četrtek so nove okužbe zabeležili v šestih občinah, in sicer štiri na Škofljici, tri v Škofji Loki po eno pa v Ljubljani, Preboldu, Kobaridu in Ljutomeru.

Iz bolnišnice v petek niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih doslej odpustili 297.

Covid-19 v petek ni zahteval nobene smrtne žrtve, tako da skupno število umrlih s covidom-19 ostaja 111.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v oddaji 24 ur na POP TV pojasnil, da je bilo osem od včeraj potrjenih okužb iz že znanih skupin okuženih. Dve okuženi osebi sta prišli iz BiH, tri iz Srbije, za eno osebo pa še niso našli izvora. "Vsi, ki so bili na novo odkriti, so pod nadzorom epidemiološke službe, ki so jim odredili izolacijo, osebam, ki so bile z njimi v stiku, pa 14-dnevno karanteno," je zagotovil. Dodal je, da je trenutna epidemiološka situacija resna tudi v sosednji Hrvaški in če se ne bo umirila, bo treba zaostriti ukrepe.

Okužbe v Sloveniji so sicer precej razpršene po celotni državi, kar je, kot je pojasnil Krek, predvsem posledica dejstva, da je večina okužb vnešenih iz držav iz t. i. rdečega seznama in ni posledica širjenja znotraj države.

Petkovi pozitivni brisi potrjujejo, da ljudje preslabo upoštevajo socialno razdaljo 1,5 metra, je na družbenem omrežju Twitter zapisal vladni govorec Jelko Kacin. Socialna razdalja je po njegovih besedah ključna za soočanje z virusom. "Sekundarne okužbe naj zdrznejo vsakogar, opozorila stroke moramo dosledno upoštevati," je pozval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  29 .06. 2020 ob  17: 48
Hrvaške plaže niti v špici sezone ne morejo biti tako polne kot je bil Portorož v nedeljo.
Tako da je skrajni čas da se neha širit neumne laži.
kokodek |  29 .06. 2020 ob  15: 12
drugi val je tu, vlada menca in se briga za Hrvate !!!! kdo ve zakaj jQuery1123022157903184953564_1593436179970???
Koper |  28 .06. 2020 ob  14: 32
Zakaj se toliko piše o Hrvaški,ko pa imamo v Kopru 11 okuženih v enem tednu.Morali bi se brigati zase in narediti kaj,da se virus ustavi.Vse tiste kolone na mejah v tem vikendu se danes vračajo naza.Predvsem v LJ.
Pa da vidimo naslednji teden okuženost v notranjosti.
Meje pa še kar odprte.
hribi |  28 .06. 2020 ob  09: 25
@Natte
Z metadonom se ne rešiš v odvisnosti. Le na račun države nadaljuješ odvisnost.
Glede Krekove izjave edino ni jasno, če se zadeva na Hrvaškem ne bo umirila ali bomo ukrepe zaostrili v Sloveniji ali pa priporoča Hrvatom da več ne objavljajo podatke o novih okuženih?
Natte |  28 .06. 2020 ob  06: 58
-4
KREK je zelo sposoben vodja. Hvala njemu so z metadonom se rešli odvisnosti marsikdo.
Nazaj na temo : Hravška, BiH, Srbija, Makedonija, Romunija , Bolgarija itd. , ne bodo nikoli v evro območju, ker kršijo evropska pravila. Ne poslušajo nas. Širijo smrt in virus. To je nova kuga. To je apokalipsa iz biblije, ljudje pa še vedno jo ne jemljejo resno.
alfa |  28 .06. 2020 ob  06: 12
ja potem pa ukrepajte,kaj se cakate..zaprite meje pa bo,ne samo lajat...samo vemo kje tici zajec ta bogatuni pol ne bodo mogli it v svoje hiske na hrvaskem...ja to bo ja razlog...
Monteverdi |  27 .06. 2020 ob  22: 54
Kdo še verjame Hrvatom, Kacinu, Kreku ......? Podatke o številu okuženih prirejajo kot se jim zdi, saj je od tega odvisna turistična sezona, ki bo za sosede katastrofalna. Da se razumemo, tega jim ne privoščim, čeprav nas na veliko podcenjujejo.
hribi |  27 .06. 2020 ob  14: 52
23
Kakšne neumnosti kvasijo ti naši. Glavni problem so meje. Predvsem tista z Hrvaško, a tega si ne upajo. 150.000 nepremičnin SLO na CRO, tudi Kacinova na Krku, so ugleda trd oreh na katerem si nihče ne želi zlomiti zob. Lažje nas je obtoževati. Pred 2 meseci pa so zaprli občinske meje. Kdo je tukaj nor.
čarli |  27 .06. 2020 ob  12: 48
-5
Zanimivo, da novorojeni epidemiolog Kacin tako dobro pozna viruse ki se nevarno gibajo do razdalje meter in pol do dveh metrov.
Ko gre virus preko dveh metrov stran od bolnika, več ni nevaren.
Kdo je tu nor?
Prodane glave farnmaciji, nas hočejo omejevat za zadevo, ki je obvladljiva enako kot gripa, ki je čudežno izginila takoj po koroni.
Kapital in korupcija imajo prednost pred človekovo svobodo, žal.
In ti stari patroni še kar dalje furajo zgodbo, katera gre samo njim v prid.
Ionizatorji so rešitev, sam tle je težje delit dobičke in krast v nedogled.
Maske so zakon, cagada traja lahk v nedogled.