KRAJANI GRADINA ČISTILI ZA ILEGALNIMI PREBEŽNIKI: Našli ostanke oblačil, nahrbtnikov, pregrinjal, obutve, plastenk in drugih smeti (FOTO)

Koper

V Krajevni skupnosti Gradin so minulo soboto organizirali akcijo čiščenja ostankov in smeti za ilegalnimi migranti. V čistilni akciji so poleg krajanov sodelovali še predstavniki Mestne občine Koper, Policijske uprave Koper, Marjetice in Gobarsko-mikološkega društva Slovenske Istre. Med udeleženci so bili tudi Francozinja, državljan Švice in državljanka Hrvaške, ki sodelujejo v aktivnostih zadruge Sončni griči Istre v Hrvojih.

Krajani so v sodelovanju s policisti PU Koper med pripravami na akcijo izbrali tri lokacije, na katerih so bile najdene smeti in ostanki za ilegalnimi migranti. Dve lokaciji sta bili takoj za vasjo Brezovica v smeri mejnega prehoda. Večja lokacija pa je bila približno dva kilometra pred vasjo Brezovica, v neposredni bližini obrambnih stolpov imenovanih Starci.

V čistilni akciji je bilo zbrano približno deset večjih vreč ostankov oblačil, nahrbtnikov, pregrinjal, obutve, plastenk in drugih smeti, ki so jih pustili ilegalni migranti ob gozdnih poteh. Med ostanki so bili najdeni tudi pribor za šivanje in britvice za britje ter vrečka z napisom Novi Travnik Bosna in Hercegovina, kar potrjuje, da so migranti prišli v Slovenijo preko BIH. Med čiščenjem v gozdu so našli tudi kar nekaj odpadkov, ki so jih v preteklosti v gozdu odvrgli domačini, gobarji in sprehajalci.

Organizirali so tudi okroglo mizo z izmenjavo mnenj med udeleženci akcije. Ugotovljeno je bilo, da trenutno ni zaznati večjih težav s problematiko ilegalnih migracij na območju te KS, saj so se ti problemi, verjetno tudi zaradi poostrenih nadzorov in dobrega sodelovanja slovenske in hrvaške policije, usmerili bolj na območje Ilirske Bistrice in Bele Krajine. Vsi udeleženci okrogle mize so se enotno strinjali, da se to lahko hitro spremeni, saj so organizatorji ilegalnih prehodov dobro organizirani in poznajo razmere na terenu.

Krajani KS Gradin sicer ne čutijo posebne ogroženosti zaradi ilegalnih migracij, prisotno pa je določeno nelagodje, še posebej, ko se v gozdovih najdejo ostanki in se v javnosti spremlja dogajanje na drugih območjih Slovenije. Kot pravijo, so bili dobrodošli nasveti policije o sodelovanju s krajani, varnostnem obnašanju ob srečanju s neznanci, zaklepanju vozil in objektov predvsem v nočnem času.

Simon Markežič, predsednik sveta krajevne skupnosti, je prisotne seznanil tudi z nekaterimi najbolj perečimi problemi KS, ki je najbolj oddaljena v MOK in je bila v preteklosti pogosto pozabljena od lokalnih in državnih oblasti. Posebej je opozoril na dotrajano državno cesto, ki je edina povezava teh krajev z notranjostjo Slovenije, na Abitante, kot eno najlepših vasi v slovenski Istri, ki je še vedno brez vodovodnega omrežja, pritisk vode v Gradinu, nedostopnost signala GSM, slabe lokalne ceste in druge poti. Svetovalec župana MOK Robert Šuc je zagotovil, da bo imela MOK v prihodnje večji posluh za zaledje. Ob tej priložnosti si je svetovalec župana v spremstvu vodstva KS ogledal nekatere najbolj pereče probleme v KS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  27 .05. 2019 ob  14: 46
Alfred je mehek