KOPRSKI 'OGNJENI FANTJE' PRAZNUJEJO: Pripravljeni ob vsakem času oditi na pomoč tistemu, ki jih potrebuje (FOTO, VIDEO)

Koper

Gasilska brigada Koper v teh dneh praznuje častitljivih 70 let delovanja. Obletnico so slavnostno obeležili v petek, z akademijo v dvorani sv. Frančiška Asiškega, kjer je koprski župan Aleš Bržan direktorju in poveljniku koprskih gasilcev Denisu Glavini podelil posebno priznanje. A ne pozabimo, da za Glavino stoji brigada fantov, ki so vsak trenutek delovnega dne pripravljeni na najhujše.

"Biti gasilec ni samo poklic ali poslanstvo, je pripravljenost ob vsakem času in priložnosti pustiti vse, tudi družino, da bi lahko priskočil na pomoč tistemu, ki pomoč potrebuje," je ob častitljivem jubileju domače gasilske brigade dejal koprski župan Aleš Bržan.

Gasilstvo ima v slovenski Istri pestro zgodovino in tradicijo. Na njegov razvoj so vplivali Avstrijci, Italijani, Nemci, po vojni zavezniki. Poklicno gasilstvo se je na Obali pričelo razvijati leta 1949, ko je koprska občina ustanovila gasilski vod, ki je nastal iz dotedanje gasilske milice. Dejavnost se je hitro razširila v druge istrske občine, zato je Okrajni ljudski odbor Koper leta 1959 ustanovil Poklicno gasilsko četo.

Po ukinitvi okrajev je bilo jasno, da Obala potrebuje učinkovito in enotno gasilsko službo, ki potrebuje tudi finance, zato je bil ustavljen medobčinski sklad, preko katerega se je financiral medobčinski Zavod za požarno varnost in reševalno službo.

Zakon iz leta 1976 je določal, da se morajo obvezno ustanoviti samoupravne interesne skupnosti, zato je prišlo do ustanovitve Obalne požarne skupnosti, ki je kot organizacija skrbela za potrebe vseh občin. Leta 1979 je bila delovna skupnost na novo organizirana v poklicno gasilsko enoto, leta 1985 pa v Gasilsko brigado Koper.

Pomembno vlogo in pomen je imela pri poklicnem gasilstvu imela Skupnost obalnih občin, ki je leta 1986 nastala z združitvijo občin Koper, Izola in Piran. Občine ustanoviteljice so namreč prenesle Skupnosti obalnih občin v urejanje nekatere svoje izvirne pristojnosti, med temi tudi požarno varstvo.

Z uvedbo nove lokalne organiziranosti je prišlo v začetku leta 1995 do prenehanja delovanja Skupnosti obalnih občin, kar je imelo za posledico prenehanje mandata organom Javnega zavoda za gašenje in reševanje - Gasilski brigadi Koper, katerega ustanovitelj je bila skupnost.

Sledilo je usklajevanje strategije požarnega varstva v slovenski Istri, na podlagi katere je bil sprejet dogovor, da bo ustanovitelj zavoda Mestna občina Koper, medtem ko se bodo na območju občin Izola in Piran storitve zavoda zagotavljale pogodbeno. Občinski svet Mestne občine Koper je nato leta 1997 sprejel odlok, s katerim je bilo določeno, da je ustanoviteljica Javnega zavoda Gasilska brigada Koper Mestna občina Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija