KOPRSKA OBČINA DOJENJU PRIJAZNA: Zakaj je materino mleko tako pomembno?

Koper

Mestna občina Koper se pridružuje podpornikom dojenja in želi s pobudo Dojenju prijazno mesto prispevati k povečanju dojenja kot najbolj naravnega in zdravega načina zgodnjega hranjenja otrok. Zato bo v četrtek, 16. decembra, organizirala srečanje, na katerem bodo govorniki orisali pomen hranjenja z materinim mlekom v prvi fazi življenja.

Mestna občina Koper je v slovensko mrežo Zdravih mest znova vstopila v začetku leta 2019. V okviru projekta Koper – zdravo mesto je nedavno nastala pobuda Dojenju prijazno mesto, s katero želijo usmeriti pozornost lokalne skupnosti in širše družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja.

V Sloveniji je delež dojenih novorojenčkov v porodnišnicah več kot 90-odstoten, po odpustu iz porodnišnice pa upada. Koprska občina želi doseči višjo raven ozaveščanja nosečnic, staršev in splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja.

To bo tudi rdeča nit srečanja Koper – dojenju prijazno mesto, ki bo potekalo prihodnji četrtek, 16. decembra, ob 13. uri. Po uvodnem pozdravu Manice Remec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo govorniki predstavili izvedene in načrtovane aktivnosti, vlogo lokalnih partnerjev in možnosti njihovega sodelovanja.

V razpravi, ki bo potekala med 13. in 14.30, bodo koprska podžupanja Olga Franca, Ester Benko s Fakultete za vede o zdravju in Andreja Tekauc Golob z Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja osvetlile pomen dojenja, ne samo zaradi prehranskih vrednosti in zaščite pred številnimi boleznimi, temveč tudi zato, ker se takrat ustvarjajo tesne vezi med materjo in otrokom.

V luči veljavnih ukrepov bo srečanje potekalo na daljavo, in sicer na platformi GoToMeeting, zainteresirani morajo svojo prisotnost na srečanju potrditi na elektronskem naslovu zdravomesto@koper.si najkasneje do srede, 15. decembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija