'KOPRSKA DŽUNGLA' PRI NAKUPOVALNEM CENTRU: To je razlog, zakaj trava še vedno ni pokošena (FOTO, VIDEO)

Koper

Včeraj smo poročali o 'koprski džungli' pri enem od nakupovalnih centrov. Medtem ko je okolica diskonta Hofer pokošena, takoj zraven trgovino Harvey Norman obrašča več kot meter visoka trava. Kdo je torej odgovoren za (ne)urejen izgled koprskih javnih površin?

Očitki občanov na neurejenost nekaterih travnatih predelov Kopra so se začeli že pred dvema tednoma, a nekatere parcele še vedno ostajajo nepokošene. Medtem ko je okolica diskonta Hofer pokošena, pa trgovino Harvey Norman v neposredni bližini obrašča več kot meter visoka trava.

Že včeraj smo zapisali, da se očitno, za razliko od preteklih let, košnja trave v Kopru deli na javne in zasebne površine, ki so odvisne od lastnikov parcel.

Na očitke, da je v primerjavi s prejšnjimi leti nedopustno, da so nekatere zelenice v občini pokošene, druge pa prerašča visoka trava na Marjetici Koper odgovarjajo, da ima komunala nalogo vzdrževanja vseh površin, ki so v zemljiški knjigi kategorizirane kot javno dobro. "Vse te površine smo letos že pokosili vsaj dvakrat. Je pa res, da ima trava v spomladanskem času največ moči pri prirastu, poleg tega nam je letos ponagajalo tudi vreme, saj nam konstantne padavine močijo teren, zalivajo travo in povzročajo druge nevšečnosti," pojasnjujejo.

Glede na nepokošeno travo pred trgovino Harvey Norman, se v Marjetici Koper, kot kaže, striktno držijo pravila, da je komunala zadolžena zgolj za zelene javne površine, medtem ko so druga območja v domeni koncesionarja, funkcionalna zemljišča ob blokih v domeni upraviteljev blokov, zelenje na zasebnih zemljiščih pa v domeni zasebnih lastnikov.

"Za urejanje okolice Harvey Norman trgovine, pod katero spada tudi košnja trave, smo odgovorni sami," se zavedajo v Harvey Norman. In zakaj še vedno ni pokošena? Kot odgovarjajo, so v lanskem letu popolnoma prenovili notranjost trgovine, zato so se odločili, da letos spomladi osvežijo še njeno zunanjost. "Ker pa projekt vključuje več kot le košnjo trave, je bilo potrebnega nekoliko več planiranja, malce pa nam jo je zagodlo tudi vreme," nepokošeno travo opravičujejo v Harvey Norman. Ob tem so dodali še, da dela na lokaciji že potekajo, zaključila pa se bodo v nedeljo.

Sicer pa so v Harvey Norman pojasnili, da košnjo trave izvajajo večkrat letno, odvisno od razmer. Da natančno definiranje periodike košnje ni možno, saj je le ta odvisna od številnih dejavnikov, so nam odgovorili tudi iz trgovine Hofer. "Tako na primer v sušnih obdobjih kosimo redkeje kot pa spomladi, ko so pogoji za rast idealni," so zapisali in pojasnili, da vrtnarske storitve pri njih opravljajo pogodbeni izvajalci.

Če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno. Sredi mesta. Poslali smo vprašanja na Harvey Normann, Hofer, Marjetico in Mestno občino. Nekdo zagotovo ne opravlja svojega dela.

Posted by Regional on Thursday, May 23, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  27 .05. 2019 ob  10: 01
Učinki novega direktorja Marjetice. Razrasel plevel. Ha ha ha
galeb |  26 .05. 2019 ob  09: 04
@vseved
Ti kar obračaj palačinko. To nič ne spremeni dejstva, da je Koper bolj zanemarjen, kot je bil. Očitno pa tebe to sploh ne moti. In še marsikoga zraven...
vseved |  25 .05. 2019 ob  15: 11
@ galeb, saj lahko pokličeš na Harvey Norman in zahtevaš da očistijo okolico.
bubobubo |  25 .05. 2019 ob  12: 47
-2
predlagam, da se na Marjetici zaposli Popo in ne bo več težav, bo s sokoljimi očmi hodil naokrog in z enim klicem vse rešil, blagor nam
galeb |  25 .05. 2019 ob  09: 23
@Vseved
In kdo omenja Marjetico? Če imaš ti svoj objekt na nekem polju in je ves zaraščen, tvoja stvar. Če pa imaš zanemarjen objekt sredi urbanega okolja, je nekdo tudi dolžan potrkati na tvoja vrata in te opozoriti na tvojo dolžnost...
Eho |  25 .05. 2019 ob  03: 08
Trava ima v svoji naravi, da raste...naj raste...vse kar zna je, da raste...Dejte se raje ukvarjat s svojimi otroci in ne s travo, ki nima veze z vašimi problemi....
vseved |  24 .05. 2019 ob  21: 31
17
@ galeb, istriano,kjessi Kaj vam ni jasno ? Popolnoma jasno je, kdo je dolžan pokositi travo okoli svojega objekta in ne vidim prav nobenega razloga, da bi to počela Marjetica , na naše stroške.
kjessi |  24 .05. 2019 ob  20: 18
-4
Popo bi to rešil z enim dvigo telefona.
galeb |  24 .05. 2019 ob  20: 01
@Istriano
Točno tako. Recite, kar hočete, toda Popovič je osebno hodil naokoli in osebno opazoval okolico s sokoljimi očmi. Zmotila ga je najmanjša malomarnost in ukrepal je na licu mesta. Tega veliko ljudi sploh ni vedelo. V našem podjetju smo imeli možnost to videti kar nekajkrat.
Istriano |  24 .05. 2019 ob  18: 23
Prej smo imeli župana z jajci zdaj pa brez, je poklical na Marjetico in so vse pokosili kot je treba. Na primer v Ljubljani g. Jankovič hodi po mestu in osebno kontrolira stanje kliče ustrezna občinska podjetja in morajo vse uredit kot je treba. Tako je pač, saj veste koga ste volili in zdaj uživajte.