Lisec Kopač Mrakovo sprašuje o zaposlitvi Mišiča

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na ministrico za delo Anjo Kopač Mrak danes naslovil pisno poslansko vprašanje, povezano s problematiko zaposlitve Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Lisec opozarja, da je Gašpar Mišič na položaju predsednika uprave koprske družbe že skoraj tri tedne, a naj še vedno ne bi imel pogodbe o zaposlitvi.

"Slovenski mediji so se v zadnjih dneh razpisali, da je Gašpar Gašpar Mišič na položaju predsednika uprave Luke Koper že skoraj tri tedne, a še vedno brez pogodbe o zaposlitvi. Čeprav ima vsakdo pravico do dela, pa se v tem primeru postavlja več vprašanj s področja delovne zakonodaje," je zapisal Lisec.

Ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakovo zato sprašuje, kako bo ukrepala v tem konkretnem primeru, "saj gre za očitno delovanje v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih". Zanima ga tudi, ali bodo inšpekcijske službe ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi.

"Je 'problem' zasedbe položaja predsednika uprave Luke Koper neustrezna (premajhna) izobrazba kandidata oz. že izvoljenega kandidata? Če to drži, kako boste ukrepali, če bo nadzorni svet družbe zaradi tega spremenil statut družbe in tako post festum spremenil 'pravila igre'?" se sprašuje poslanec največje opozicijske stranke.

Zanima ga tudi, na podlagi katerih predpisov lahko predsedniku uprave Luke Koper brez pogodbe o zaposlitvi izplačajo dohodke in kako bo ministrica ukrepala proti Luki Koper, "ki je očitno zaradi zgoraj navedenih dejstev v prekršku".

Nadzorni svet Luke Koper je nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Mišiča za predsednika uprave enega najpomembnejših državnih podjetij imenoval 26. avgusta, kar je v politiki in javnosti sprožilo številne kritike in polemike, ker naj bi šlo za najbolj očiten primer političnega kadrovanja.

Takoj so se začeli vrstiti pozivi, naj Slovenska odškodninska družba vendarle ukrepa. Njen prvi mož Tomaž Kuntarič je nedavno sicer ocenil, da Gašpar Mišič ob vseh tveganjih morda ni največja grožnja Luki Koper in da bi mu morda lahko dali priložnost. V petek se bo znova sestal nadzorni svet Luke Koper.

ah... |  27 .09. 2013 ob  09: 43
eni lahko...naj poskusi kak podjetnik vzeti kakega delavca na delo brez pogodbe...takoj te obišče delovni inšpektor in oglobi...kolikor vem po novi zakonodaji, ki je v pripravi pa bomo morali prijaviti celo samo pomoč družinskega člana v podjetju in zanj plačti prispevke (npr. če mi mama prostovoljno pride v nedeljo pobristai prah v pisarni)...ah kaj sespoh razburjam, saj že dolgo vem, da živim v državi ne z dvojnimi s trojnimi merili...