KONČNO UGOTOVILI, ZAKAJ SMRDI IZ BADAŠEVICE? Predstavljamo vam poročilo ekološkega laboratorija

Koper

Zaradi smradu, ki razhaja med Olmom in Semedelo, je bilo aktiviranih več pristojnih služb. Klici zaskrbljenih krajanov na številko 112 so se kar vrstili, gasilci so na teren izvozili najmanj šestkrat, stanje na terenu so si ogledali tudi delavci Marjetice Koper in VGP Drava. A nihče ni ugotovil, od kod neprijeten vonj po "plinu in praženi čebuli", kot so ga opisali tamkajšnji prebivalci, prihaja. Pred dnevi je Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan iz reke Badaševice odvzel vzorce vode ter opravil analizo zraka. Dobili smo poročilo.

Kot je uvodoma pojasnjeno v poročilu, je za ogled, meritve in oceno tveganja za zdravje ljudi ELME zaprosil Igor Rakar, vodja Civilne zaščite Mestne občine Koper. Zaradi močnega, neprijetnega in dražečega vonja na območju Badaševice, približno en kilometer pred izlivom v morje, je vodja intervencijske ekipe ELME Dušan Žigon presodil, da je potreben ogled na terenu, in to v času, ko bo smrad predvidoma najbolj izrazit. Domačini so močne vonjave zaznavali predvsem v zgodnjih jutranjih urah. Mobilna enota ekološkega laboratorija je tako na teren izvozila v nedeljo, 15. avgusta, ob 5.30, v Semedeli pa so ostali vse do 11.30.

ELME si je ogledal območje okrog reke Badaševice. Rakar in mimoidoči prebivalci Kopra so pojasnili, da se že vsaj 14 dni občasno zaznava onesnaženje zraka v obliki neprijetnega, neopredeljenega vonja po plinu, čebuli, trohnobi. Očividci so opažali tudi madeže na vodni gladini, piše v poročilu. Ob ogledu ekološkega laboratorija je bila voda v kanalu sicer čista in brez vonja, na mostu nad Badaševico pa se je zaznal rahel vonj hlapov neznanih snovi.

Odvzeli vzorce vode in opravili meritve zraka

Ekološki laboratorij je v sončnem vremenu, brez vetra, izvedel meritve zraka z instrumenti in detektorji ter odvzel vzorce vode na treh mestih: 5 metrov gorvodno od meteornega kanala, ki je na levem bregu 100 metrov pred mostom speljan v reko, iz meteornega kanala, ki je na levem bregu 100 metrov pred mostom speljan v reko, ter iz desnega brega rečnega kanala pri mostu pri trgovskem centru Agraria, 100 metrov dolvodno od meteornega kanala.

V zraku ni bilo nevarnih plinov

ELME z instrumenti ni zaznal prisotnosti nevarnih plinov (metana, ogljikovega monoksida, vodika, klora, amonijaka, ogljikovega dioksida, žveplovega dioksida, vodikovega sulfida ali hlapov organskih snovi) v zraku v okolici reke Badaševice. "Vsebnost hlapnih organskih snovi (VOC) v zraku je bila 1 do 3 ppm, kar je normalna vrednost za urbana naselja. Vsebnost prašnih delcev PM10 je bila 10 do 13µg/m3 zraka, kar je običajna vrednost za urbana naselja v poletnih mesecih, ko ni kurjenja in je promet redek," piše v poročilu.

Porocilo ELME o Onesnaženju Zraka v Kopru by Regional Slovenija on Scribd

Vonj je nabrž posledica mešanice gospodinjskih odplak

So pa organoleptično smo zaznali rahel moteč nedefiniran vonj, a le na mostu nad reko na Cesti na Markovec. "Ta vonj naj bi bil po pripovedovanju prebivalcev bolj izrazit v jutranjem času in posebej ob sobotah v zadnjih 14 dneh. Vonjave so verjetno mešanica različnih kemijskih spojin sulfidov, aminom in merkaptanov in podobnih dušikovih spojin," ugotavlja poročilo.

Kot še piše, je vonj težko opredeljiv, ker gre za mešanico vonjav, ki so običajne v gospodinjskih odplakah. Njihov nastanek je tako lahko povezan z gospodinjskimi odplakami, razkrajanjem organskih snovi ali celo uhajanjem plina, a kot smo že poročali, so pri družbi Istrabenz plini in gasilci vse preverili in uhajanja plina niso zaznali.

Analiza vode ni pokazala prav veliko, saj je bila v času vzorčenja v kanalu reke Badaševice prevladujoča morska voda in so bili tudi nizko ležeči iztoki meteornih kanalov že pod vodno gladino, v tem primeru pa neprijetnega vonja v okolju ni zaznati.

Krivo je nepravilno ali škodljivo delovanje neznanega povzročitelja

Kot nam je še dodatno ugotovitve iz poročila pojasnil dr. Dušan Žigon, ob intervenciji niso uspeli ujeti onesnaženja zraka v dovolj visoki koncentraciji, da bi lahko izmeril nevarne snovi v zraku ali v vodi iz reke Badaševice. "Neznani povzročitelj z nepravilnim ali škodljivim delovanjem povzroča izpuste neznanih plinov ali hlapov v kanale, ki so namenjeni izključno odvajanju meteornih vod. Zaradi daljšega sušnega obdobja z visokimi temperaturami zraka je mogoče prišlo do žepov ali zastane vode in s tem gnitja in trohnenja organskih snovi v kanalih," je svoje ugotovitve v poročilu strnil vodja intervencije.

"Ker se onesnaženje pojavlja občasno in verjetno izhaja iz neznanega vira, ki je povezan z izlivom v meteorne kanale na področju Badaševice, en kilometer pred izlivom v semedelski zaliv, smo priporočili pregled in čiščenje meteornih kanalov na tem območju in terensko vzorčenje vod, ki bi ga lahko ob morebitnem ponovnem onesnaženju površinske vode izvedla koprska enota Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Na ta način bi lažje identificirali vir onesnaženja (prepovedani izpusti iz gospodinjstva ali industrije, trohnenje zastojne meteorne vode ali podobna uhajanja onesnažene vode v meteorne kanale)," je še zaključil Žigon.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ben |  21 .08. 2021 ob  07: 33
Jasno, z vodo je vse OK, potrjeno. Zdaj pa vsi na zdravniški pregled. Z nosom je nekaj narobe, itak!
Starkiller |  20 .08. 2021 ob  16: 23
So našli tudi kaj "aluminijevega praha" ker baje Nato trosi nad slovenijo že leta in leta nevarne in rakotvorne snovi, z ciljem podreditve vremenskih vplivov?
Pjero Shriba |  20 .08. 2021 ob  13: 15
18
Ben, alora smrad je zaradi metanja raznih porkerij v odtok za meteorne vode.
Malo manj značilnih balkanskih metod pri urejanju domačih smeti in smrada ne bo več.
Fošina |  20 .08. 2021 ob  10: 26
34
V bistvu torej niso ugotovili :)

Samo smo pa Koprčani v bistvu res ene umazane svinje. Tudi kjer je kanalizacija svoj drek spuščamo v vsako možno cev, ki gre mimo.