V SEMEDELI ZARADI SMRADU TUDI EKOLOŠKI LABORATORIJ Z MOBILNO ENOTO: V Badaševici so odvzeli vzorce in opravili meritve zraka

Koper

V Semedeli, v bližini reke Badaševice, je že več tednov v zraku neznani smrad. Tamkajšnji prebivalci so močan vonj opisali kot mešanico pražene čebule in neznanega plina. Obrnili so se tudi na pristojne službe, a vzroka neprijetnega vonja še niso ugotovili. Po nekaj dneh zatišja se je vonj pretekli konec tedna znova pojavil.

Smrdi po "plinu in praženi čebuli z vegeto", so na družbenem omrežju Facebook potarnali Semedelčani. Vonj naj bi bil izrazito neprijeten in močan, najbolj naj bi smrdelo ponoči oziroma v jutranjih urah.

Domačini naj bi minuli vikend množično klicali številko 112, na teren naj bi se že odpravili gasilci, ki so neuradnih informacijah "vonj zaznali". Že konec meseca julija so situacijo na terenu preverili gasilci, ki so po pisanju domačina pregledali vse plinske naprave v okolici in opravili meritve plina v zraku, a plina niso zaznali. "Pravijo, da smrdi Badaševica zaradi vročine in da bo nehalo, ko bo prvič malo bolj deževalo," se je glasil odgovor, ki so ga prejeli. Smrdelo naj bi predvsem v času oseke, vonj pa naj bi bil manj močan v času plime, torej ko v Badaševico priteče morje.

ZNOVA SMRAD V SEMEDELI!!!

Objavil/a V Semedeli dne Sobota, 14. avgust 2021

Že pred tedni so se nekateri domačini obrnili na družbo Istrabenz Plini, ki skrbi za zunanje plinske cisterne tamkajšnjih blokov. Ti so po pričevanju klicateljev zadevo preverili in ugotovili, da za smrad ni krivo morebitno uhajanje plina. "Menda ta vonj prihaja iz Badaševice," so zapisali na Facebooku.

Podobno je "ugotovil" tudi eden od domačinov. Po njegovem mnenju smrdi iz odtoka v Badaševici. "Iz odtoka na sliki (spodaj, op. a.) se že skoraj mesec dni nekaj smrdečega izliva v Badaševico. Med oseko, ko je izliv močnejši pa se lahko voha vse do morja."

Tudi na Regionalu smo na pristojne naslovili novinarska vprašanja na to temo. Iz vodnogospodarskega podjetja (VGP) Drava so nam odgovorili le, da so o zadevi obveščeni oziroma da sodelujejo s pristojnimi službami, ki so vključene v tovrstno problematiko. Napotili so nas izrecno na Igorja Rakarja, ki na Mestni občini Koper vodi oddelek za zaščito in reševanje. Podobno so nas usmerili tudi na Gasilski brigadi (GB) Koper.

Na koprski GB so nam potrdili, da so se krajani v povezavi z vonjem po plinu res obrnili tudi nanje. Gasilci so bili na območje Semedele v povezavi z vonjem po plinu aktivirani šestkrat, kar petkrat v obdobju, ko so se pojavile prve pritožbe po neznosnem smradu, tj. med 28. in 31. julijem, nato pa še enkrat minulo soboto, 14. avgusta. "V vseh primerih naše naprave niso zaznale povečane koncentracije plina v ozračju," so pojasnili in dodali: "Žal naše naprave niso tako natančne, da bi omogočale iskanje izvora morebitnega puščanja plina, zato lahko gasilci v takem primeru zgolj preverimo ali obstaja nevarnost eksplozije."

V povezavi s to problematiko so vodili pogovore tudi z Regijskim centrom za obveščanje Koper in s predstavnikom civilne zaščite Mestne občine Koper, od koder so zagotovili, da bodo poskušali tudi sami poiskati morebitni izvor vonja po plinu, so nam še odgovorili na GB Koper.

Z motečim vonjem seznanjeni tudi na koprski občini

Kot so nam pojasnili na Mestni občini Koper, so tudi oni seznanjeni z motečim vonjem na območju Badaševice od območja Olma do Semedele. Obvestili so nas, da so Marjetica Koper, VGP Drava in GB Koper preverili morebitne okvare in pregledali rezervoarje plina, a napak niso zaznali. Poleg tega je Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) včeraj v Badaševici odvzel vzorce in opravil meritve zraka, občina bo poročilo prejela predvidoma jutri. Službe na terenu posebnosti, razen motečega vonja, niso zaznale.

"Občina in vse omenjene službe bodo zadevo spremljale tudi v prihodnje," so še napovedali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mario špinel |  17 .08. 2021 ob  17: 39
Nič hudega, to je plin ki uhaja iz Popotove riti še kar naprej..
mario špinel |  17 .08. 2021 ob  17: 35
....
Imperio  |  17 .08. 2021 ob  12: 08
Portorož pri skladišču soli, dva izpusta. Smrdi kot v Kopru.

Tudi kanal Fazan smrdi od vrtca pa do sv. Lucije.

Kaj tukaj kar ni BIO ali kanalizacijski priključki na ČRNO?
Kolibri123 |  17 .08. 2021 ob  11: 49
Vsako leto enako smrdi! Smrdi, smrdi, kako smrdi! Po peklenskem žveplu in gnilih jajcih, vedno enako!
Že desetletja, kar se spomnim! Na 30 in več stopinjah gnije vsa organska masa alg, ki v vročini in topli vodi bujno rastejo in odmirajo.
Letošnje vroče poletje traja predolgo, dežja je premalo.
Bonifika je nižja od morja, zato Badaževica nima dovolj padca in ker nanjo deluje bibavica, gre s plimo not, kar je šlo z oseko ven.
Ni rešitve za to, smrdelo je in bo. Ko pade pritisk, pritisne zraven tudi kanalizacijski duh iz kanalov.
Temu otroci pravijo - duh po morju in počitnicah, ker je vezan na letni čas.
frikofrkic |  16 .08. 2021 ob  23: 08
Me ne bi čudilo, če bi kaki popofani zlivali kake čudne kemikalije ali fekalije, samo za delat škodo.
Istriano |  16 .08. 2021 ob  19: 41
Oblasti sporočajo, da je vse čisto in neoporečno in, če se lahko kopate v izlivu Badaševice, se lahko kopate tudi v Badaševici.
Koprčan |  16 .08. 2021 ob  13: 11
Gre za specifičen vonj kot po plinu.
Prognostik |  16 .08. 2021 ob  10: 37
-1
Alge...
vseved |  16 .08. 2021 ob  09: 59
22
Vedno je smrdelo in še vedno smrdi tudi po ulicah v Kopru, Izoli ,Piranu .