KONČNO MOŽNO, KAR SO NAPOVEDOVALI ŽE OD 22. FEBRUARJA: Tudi pri nas s hitrim testom do EU covidnega potrdila

Slovenija

Od danes je na podlagi posodobljene različice aplikacije za izdajo potrdil evropsko digitalno potrdilo mogoče pridobiti tudi na podlagi pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa na koronavirusno okužbo, so sporočili z NIJZ. Do sedaj je potrdilo na podlagi tega namreč veljajo le v Sloveniji, ne pa tudi v drugih evropskih državah.

Slovenija je namreč 1. februarjem uvedla slovensko covidno potrdilo, za pridobitev katerega je bilo prebolevnost mogoče dokazati že s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa. To potrdilo se je sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar je veljalo samo v Sloveniji in se z njim ni dalo prehajati v druge države.

Z zadnjo, današnjo posodobitvijo aplikacije, pa bodo za izkazovanje potrjene okužbe za pridobitev evropskega potrdila poleg pozitivnega izvida PCR-testa upoštevani tudi pozitivni izvidi hitri testov, in sicer od vključno 30. januarja letos. Za naš portal so na NIJZ pričetek izdaje enotnih covidnih potrdil napovedali za minuli petek, 11. marca.

Poleg tega so za izdajo digitalnega covidnega potrdila o cepljenju dodali še možnost za cepljenje s cepivom proizvajalca Novavax, ki je nedavno prispelo v Slovenijo, so še zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija