KAJ SE DOGAJA Z IZDAJANJEM EU COVIDNIH POTRDIL NA PODLAGI HITREGA TESTA? Izvedeli smo, od kdaj bo to možno pri nas

Slovenija

V zadnjih dneh o epidemiji koronavirusa ni več veliko govora – po eni strani se umirja, po drugi pa jo je 'izpodrinilo' dogajanje v Ukrajini. Po ukinitvi preverjanja PCT pogoja v večini dejavnosti se ljudje tudi manj obremenjujejo s covidnimi potrdili. PCT ni več potreben niti za vstop v Slovenijo, morate pa covidno potrdilo imeti, če želite potovati v druge države. Konec februarja je Evropska komisija omogočila izdajanje digitalnih covidnih potrdil v članicah – tudi v Sloveniji – že na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov. Nato pa o tem ni bilo več slišati ničesar ...

Slovenija je s 1. februarjem uvedla slovensko covidno potrdilo, ki ga lahko prebolevnik pridobi že na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa. Novo potrdilo, za katerega ni več potrebno PCR testiranje, se uporablja zgolj v Sloveniji, z njim ni mogoče prehajati v druge države. Za slednje še vedno velja enotno evropsko covidno potrdilo, a konec meseca februarja je tudi tukaj prišlo do sprememb. Evropska komisija je namreč 22. februarja odločila, da lahko v državah članicah potrdila o prebolelem covidu-19 v okviru enotnega digitalnega covidnega potrdila izdajajo tudi ob pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa in ne več zgolj na podlagi PCR testov.

Od tedaj je minilo že nekaj tednov, podatkov o tem, kako se pridobi to enotno covidno potrdilo in ali so že pričeli z njegovim izdajanjem, pa praktično ni. Minister za zdravje Janez Poklukar je 3. marca zgolj spomnil na to možnost in dodal, da bo "omenjeno veljalo tudi v Sloveniji". A kdaj?

Z vprašanjem, kaj se dogaja z izdajanjem enotnih covidnih potrdil, se je na nas obrnil tudi bralec. "Kdaj bomo prebolevniki, testirani s hitrim testom, pridobili evropsko covidno potrdilo?" ga zanima. Po odgovore smo se obrnili na ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Zaenkrat so nam odgovorili le slednji, pa še to zelo skopo.

"Spremembe glede izdaje potrdil EU DCP na podlagi HAGT testov so trenutno v procesu testiranja. V kolikor ne bo večjih težav, bo sistem omogočal izdajo EU DCP potrdil od jutri dalje," so zapisali na NIJZ.

Hrvati so nas prehiteli

Medtem ko naj bi bilo izdajanje enotnih covidnih potrdil pri nas možno od jutri, 11. marca, dalje, pa je to pri naših južnih sosedih možno od danes. Na Hrvaškem je za prejem covidnega potrdila testiranje potrebno opraviti v pooblaščenih laboratorijih, s testom, ki je na seznamu EU zanesljivih hitrih antigenskih testov. Potrdilo lahko Hrvati zahtevajo in pridobijo 11. dan po prvem pozitivnem testu, veljalo pa bo 180 dni od dneva testiranja. Tudi za predhodno potrjene pozitivne rezultate je možno pridobiti potrdilo o prebolevnosti, a le v primeru, če pozitiven rezultat hitrega testiranja ni starejši od 1. oktobra 2021, piše Glas Istre.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija