KO GRESTE NASLEDNJIČ LULAT, DOBRO POGLEJTE V ŠKOLJKO: Barva urina lahko ogromno razkrije o vašem zdravju

Trendi

Analiza seča velja za eno najpogostejših diagnostičnih orodij v zdravstvu, saj urin lahko ogromno razkrije o vašem zdravju. Urin je tekočina, ki jo izločajo ledvice preko sečnih poti, piše ABC zdravja. Gre za produkt presnove oziroma ultrafiltrat plazme, ki ga tvorijo ledvice. Od krvi se razlikuje po tem, da ne vsebuje krvnih celic in beljakovin. Osnovna vloga ledvic je odstranjevanje presnovnih produktov in zadrževanje oziroma reabsorpcija organizmu potrebnih snovi. Kljub temu, da so za precizne ugotovitve potrebne laboratorijske preiskave, pa lahko vseeno tudi sami razberete marsikaj o svojem zdravju le na podlagi barve svojega urina. Namreč vsako neravnovesje v telesu lahko privede do določenih sprememb v barvi seča.

Barva urina nam o našem zdravju izda veliko, če seveda veste, kaj gledate. Večina ve, da nam barva seča pove, ali smo dovolj hidrirani, kar je posebej pomemben podatek v poletnih mesecih. Bolj ko je urin rumen, bolj ste dehidrirani. A urin je lahko tudi drugih barv, ne le rumene, razkrije lahko notranje poškodbe, vnetje sečil, motnje v delovanju ledvic in druge težave, pri ženskah pa tudi nosečnost. Lastnosti urina že dolgo služijo za prepoznavanje zgodnjih bolezenskih stanj in so pomembna diagnostika pri odkrivanju sprememb v telesu, ki so navzven nevidne.

Urin nudi številne podatke o našem zdravju, ki pa jih mnogi žal spregledajo ali ignorirajo. Seč obsega široko paleto barvnih odtenkov – od svetlo do temno rumene in drugih barv. Za značilno barvo seča, ki je mešanica vode, sečnine, kreatinina, kalijevih in kloridnih ionov ter drugih snovi, poskrbi amorfni pigment urokrom. Zdrav seč je praviloma svetlo rumene barve (bledo rumene), krivec za to pa je odpadnik bilirubin, razpadni produkt hema, posebne molekule v obliki obroča, ki nastane, ko odmrejo rdeča krvna telesca in razpade hemoglobin. Ta odtenek rumene je znak dobrega zdravja in zadostne oskrbe s tekočino, poleg tega kaže na pravilno delovanje ledvic in sečil.

Pogosto se barva urina spremeni zaradi hrane, ki smo jo zaužili, lahko pa je urin pokazatelj, da se v telesu dogajajo spremembe, ki kličejo po obisku zdravnika. Če gre za temno rumeni odtenek urina (lahko je tudi oranžen), je to znak, da spijete kozarec ali dva vode, saj je ta barva običajno posledica dehidracije (koncentracija soli je tedaj večja od običajne), ki lahko vodi do resnih zapletov, kot so izčrpanost, mišični krči in (poleti) vročinski udar. Več ko boste zaužili vode, svetlejši bo urin. Pa veste, koliko vode morate spiti dnevno? Vsak posameznik bi moral vsak dan spiti približno 3 litre vode, piše Mayo Clinic. Za dehidracijo so najbolj dovzetni posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen, bruhajo, imajo drisko in tisti, ki so bili dolgo časa neposredno izpostavljeni soncu.

Potreba po uriniranju oz. mokrenju se v človeku pojavi, ko se v sečnem mehurju nabere približno 200 militrov seča. Marsikdo med uriniranjem ni pretirano pozoren na barvo urina, ki je precej zanesljiv pokazatelj presnovnih procesov in kislo-bazičnega, elektrolitskega ter vodnega ravnovesja v telesu. Urin zato sodi med najbolj pomembne biološke snovi za odkrivanje motenj delovanja sečil in ledvic ter drugih organov. Če med izločanjem začutimo zbadanje ali bolečino, moramo preveriti, kaj izločamo, saj če so nekje v telesu težave, se to gotovo izrazi v izločkih.

Temno rumeni odtenek urina nujno ne pomeni dehidracije, pač pa uporabo prehranskih dopolnil (kot je npr. B12), medtem ko je brezbarvni urin posledica prekomernega uživanja alkoholnih pijač in tekočine nasploh, kar lahko povzroči neravnovesje elektrolitov v telesu. Če temen urin spremlja močan vonj, to nakazuje težave s trebušno slinavko, a poleg barve morajo na to opozarjati tudi drugi simptomi, kot so rumena barva kože, srbečica, bolečine in neješčost.

Zmotno je prepričanje, da lahko v urinu prepoznamo prisotnost ledvičnih kamnov. Zato pa lahko kaže urin prisotnost bakterij. Če je urin rdeč ali vleče na roza barvo, je to lahko posledica uživanja rdeče pese, rabarbare, korenja in robidnic. Naravna barvila le-teh se izločajo v urin, ko so ledvice že opravile svojo nalogo. Urin se že kmalu obarva nazaj na svojo prvotno barvo. Če so prisotne kapljice krvi, to lahko kaže na resnejše bolezensko stanje, zato v tem primeru čimprej obiščite zdravnika. Če rdeč urin povzroča kri v urinu, to kaže na raka prostate ali raka na mehurju, na bolezen ledvic ali težave s prostato, lahko pa je posledica okužbe mehurja, sečovoda in sečnice ali naporne telesne aktivnosti. Krvi v urinu strokovno pravimo hematurija, piše Everyday Health.

Oranžni odtenek urina lahko prav tako pripišete hrani oz. uživanju prehranskih dopolnil iz skupine B, zdravil in hrane z veliko količino beta karotena (korenček, blitva, ohrovt ipd.). Lahko je tudi posledica težav z jetri ali žolčnih kanalov. Urin se lahko obarva tudi modro oz. zeleno, kar je posledica uživanja belušev in hrane, ki vsebuje zelenkasto naravno barvilo. Skrb je odveč, če to stanje ni dolgotrajno. Če je urin rjav ali črnkast, je to bodisi zaradi resne dehidracije bodisi nakazuje resno bolezensko stanje – hepatitis, blokado žolčnih vodov, tumor, melanom, hemolitično anemijo ali cirozo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija