KMETJE ZAMRZNILI PROTESTE IN ZAHTEVO ZA ZAJČEV ODSTOP: V stranki SLS medtem nadaljujejo aktivnosti za protestni shod

Slovenija

Sindikat kmetov Slovenije, ki se je zaradi problematike zveri podal v serijo protestov, v soboto ne bo izvedel napovedanega protesta v Gornji Radgoni. Izvršilni odbor sindikata je namreč v sredo sklenil, da zamrzne vse trenutne protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca.

Kot so sporočili iz sindikata, so se za zamrznitev protestov in zahteve po odstopu ministra Zajca odločili na podlagi torkovega srečanja s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec"Sindikat kmetov Slovenije se z pristojnimi aktivno pogaja o uresničitvi naših zahtev pri reševanju problematike zveri in nadaljnjem upravljanju z zvermi v Sloveniji. Od pristojnih pričakujemo spoštovanje danih zavez predsednika vlade Marjana Šarca, urgentno reševanje problematike zveri v skladu z doseženim zavezami in takojšen odvzem volkov," so poudarili. V nasprotnem primeru bo namreč sindikat obnovil protestne aktivnosti in zahteval odstop ministra, pristojnega za upravljanje z zvermi. 

Medtem pa so iz SLS sporočili, da v stranki nadaljujejo aktivnosti za protestni shod v Gornji Radgoni. Izvedli ga bodo, če vlada do petka ne bo z ustreznim aktom popolnoma sprostila odstrela volkov v vseh primerih, ko volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij, ter če do sobote ne bo z ustreznim odlokom določila nadomestila v minimalni višini 150 evrov na hektar na leto za kmetijska zemljišča in minimalno 100 evrov za gozdna zemljišča v vseh občinah, kjer so obremenjeni z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri.

Premier Marjan Šarec

Na torkovem srečanju na vladi so se dogovorili, da bodo v začetku septembra za mizo sedli predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in sindikata kmetov, skupaj pa bodo iskali rešitve za spremembo sistema upravljanja z zvermi. Populaciji rjavega medveda in volka sta se ob odsotnosti rednega odvzema zveri iz narave prenamnožili in razširili. Predvsem volk se je razširil na območja, kjer jih doslej ni bilo, posledično pa prihaja do več škod na zemljiščih in pašnih živali. V državi je po ocenah okoli 1000 do 1200 medvedov in 80 volkov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija