KMETIJSTVO V POSOČJU KOT PRIMER DOBRE PRAKSE: Ob obisku Podgorška pogovori o oblikovanju prve ekološke regije v državi (FOTO)

Goriška

Kmetijski minister Jože Podgoršek se je v petek mudil na obisku goriške regije. V Tolminu, kjer se je sestal z vodstvom mlekarne in kmetijske zadruge, je poudaril pomen povezovanja in boljšega oblikovanja verig preskrbe s hrano. S sogovorniki je govoril tudi o možnosti oblikovanja Posočja kot prve ekološke regije v državi.

Minister se je najprej sestal z vsemi posoškimi župani, direktorico Mlekarne Planike Anko Lipušček Miklavič in direktorjem Kmetijske zadruge Tolmin Nikom Mavrom ter predstavniki LAS Doline Soče. Kot je pojasnil ob koncu sestanka, so si želeli v sklopu priprave na novo programsko obdobje ogledati primere dobrih praks in z vsemi deležniki preveriti možne rešitve glede pomoči sektorjem ob aktualnih težavah, s katerimi se kmetijstvo sooča v času epidemije.

"Koronska kriza nam je pokazala, da smo v večjih težavah tudi zato, ker nimamo oblikovanih verig preskrbe s hrano in nismo dovolj povezani," je poudaril minister. Kmetijstvo v Posočju je izpostavil kot primer dobre prakse, saj kmetijstvo na tem koncu države tudi v času krize deluje relativno mirno in uspešno. Prav zato bodo mogli po njegovem mnenju na ministrstvu pozornost v prihodnje še bolj posvetiti intenzivnejšemu povezovanju in sodelovanju.

Na srečanju je bil deležnikom predstavljen tudi pogled ministrstva na oblikovanje Posočja kot prve ekološke regije v državi. Posočje namreč izpolnjuje pogoje ter ima za to zagotovljeno infrastrukturo. Minister je obljubil tudi podporo resornega ministrstva. "Kmetijsko gospodarstvo in turizem na tem območju bi morali skupaj videti tržno priložnost za preboj in promocijo. Država lahko pomaga preko različnih mehanizmov iz programa razvoja podeželja in preko lokalnih akcijskih skupin," je pojasnil minister Podgoršek.

Niko Maver, direktor Kmetijske zadruge Tolmin, je dodal, da ideja o oblikovanju ekološke regije tli že nekaj let, z vzpostavitvijo takšne regije pa bi kmetje imeli več dodane vrednosti tako pri proizvodih kot pri državnih subvencijah.

V nadaljevanju obiska si je minister ogledal ribogojnico Faronika ob sotočju Soče in Tolminke. Direktor podjetja Faronika Tom Sotenšek je povedal, da se soočajo z 80-odstotnim upadom prodaje proračunskim porabnikom. Ključni kupci podjetja so namreč javni prehranski obrati, ki v času epidemije v večini ostajajo zaprti. Na drugi strani pa ribogojstvo ne dopušča čakanja na domu, saj poteka vse dni v tednu.

Pobuda, da bi v Posočju oblikovali ekološko regijo ???????????????? in s tem prispevali k razvoju številnih dejavnosti, ima močno...

Objavil/a Občina Tolmin dne Petek, 05. februar 2021

Lani so zaradi likvidnosti najeli kredite, ki jih morajo začeti odplačevati junija, še večji krediti jim ostajajo iz časov izgradnje ribogojnice. Trudijo se preiti na pozitivno poslovanje, zavedajo se, da morajo vzpostaviti nove prodajne poti, nove kupce, kar je v tem trenutku zelo težko, je povzel težave. Minister je obljubil, da bodo poskusili poiskati rešitve. Kot je dodal, je bil namen obiska prav ta, da se seznanijo s stanjem in razmislijo, kako bi lahko pomagali ribogojnici Faronika in ostalemu sladkovodnemu ribiškemu sektorju v državi.

Ministru je bila ob obisku Goriške regije v kleti Brda predstavljena tudi problematika vinogradniškega sektorja, kjer so posledice epidemije med največjimi na področju kmetijstva, terenski obisk pa je zaključil s seznanitvijo poteka aktivnosti, povezanih z namakalnim sistemom Vogršček.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija