Klautova neprofitna najemnina

Goriška

Odmevna vest o nizki najemnini, ki jo plačuje vodja kabineta novogoriškega župana, Simon Klaut, je v začetku tega tedna odmevala v številnih lokalnih medijih. Dodatna pojasnila za javnost so včeraj s strani sklada kot tudi s strani Klauta dobili kolegi na radiu Robin.

Celoten avdio posnetek, ki so ga včeraj predvajali na radiu Robin, si lahko zavrtite na njihovi spletni strani.

Klaut je za radio Robin pojasnil, da je tudi sam želel s skladom skleniti novo pogodbo, po kateri bi plačeval tržno najemnino. Pogodbe, ki mu je bila dana v podpis januarja, pa ni podpisal, ker je bila takrat njegova žena še brezposelna. Ravno tako v pogodbi, po njegovih besedah, ni bilo navedena vrnitev 5000 evrov visoke varščine, ki jo je moral zagotoviti ob vselitvi.

Spomnimo: Simon Klaut, vodja kabineta novogoriškega župana, Mateja Arčona, je kljub svoji 1600 evrov  visoki plači živel v 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju, za katerega je plačeval 208 evrov neprofitne najemnine, so v ponedeljek  poročale Primorske novice.

Direktorica stanovanjskega sklada, Nataša Leban, je za Robin pojasnila, da je ob prijavi na razpis, leta 2010, Klaut izpolnjeval vse pogoje za vselitev. Pristal je na listi B, kar je pomenilo, da bo moral pred vselitvijo plačati tudi lastno udeležbo, varščino, ki pa se mu bi ob preteku najemniške pogodbe vrnila z dvemi odstotki letnih obresti.

Lebanova je za Robin tudi povedala, da so na Klauta naleteli naključno, ko so svoje najemnike preverjali na podlagi 90. člena Stanovanjskega zakona, predvsem zaradi negodovanja Mestnega sveta in Nadzornega sveta Stanovanjskega sklada. Ob pregledovanju najemnikov so ugotovili, da Klaut ne izpolnjuje več pogojev za neprofitni najem, zato so mu posredovali odločbo, s katero bi se neprofitna najemnina spremenila v tržno. Klaut se je na odločbo Stanovanjskega sklada pritožil, kar je pomenilo, da o odločbi odloča drugostopenjski organ, in sicer župan Mestne občine Nova Gorica. Župan je odločbo stanovanjskega sklada razveljavil.

Se je ustrašil javnosti?

Stanovanjski sklad je januarja na željo Klauta vseeno pripravil pogodbo, ki je predvidevala plačevanje tržne najemnine, vendar Klaut pogodbe ni prišel podpisat, sklad pa ga v to, zaradi županove odločbe, ni moral prisiliti. Direktorica Stanovanjskega sklada je za Robin povedala še, da se je Klaut pri njih ponovno oglasih šele prejšnji petek z željo, da bi plačeval tržno najemnino.

Lebanova je za radio Robin izpostavila še, da se ji zdi, da je nenadno zanimanje Klauta za plačevanje tržne najemnine stanovanja najverjetneje plod raziskovanja novinarjev Primorskih novic.

Deli novico: