KJE STOJIJO DEFIBRILATORJI V IZOLSKI OBČINI: Dvanajstega so postavili na Šaredu (FOTO)

Izola

Občina Izola od leta 2013 sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto. V okviru tega so na različnih lokacijah postavili enajst defibrilatorjev, dvanajsti javno dostopni defibrilator pa je bil danes postavljen na Šaredu.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno, pravijo na izolski občini.

Pobudnik projekta je Koronarno društvo slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola. Prvi defibrilator je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, sledila je postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, poleg Mlinčka na izolski tržnici in v Cetorah ter na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah.

Občina Izola ima v uporabi tudi prenosni defibrilator, ki ga imajo občinski redarji vedno na razpolago v službenem avtu. V prihodnje načrtujejo še dodatne postavitve

"Vsak dodatni defibrilator, ki ga postavimo na izbrane lokacije tako v mestu kot na podeželju, je velika pridobitev tako za naše občane kot za obiskovalce in vesel sem, da smo ga tokrat postavili na Šaredu," je o pridobitvi na dogodku povedal župan Danilo Markočič. Tako župan kot Ladislav Pevnik, predsednik Koronarnega društva slovenske Istre, poudarjata, da je širjenje mreže aparatov za reševanje človeških življenj ključna v upanju, da aparati nikoli ne bodo uporabljeni. Defibrilator na Šaredu je darovalo podjetje Kemofarmacija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija