KITAJSKI VELEPOSLANIK V SLOVENIJI: "Kitajsko gospodarstvo je ogromno morje, covid-19 pa je le nevihta"

Svet

Kitajska je vse od pojava covida-19 sprejemala celostne, stroge in natančne ukrepe, s katerimi se je borila proti epidemiji. Ukrepi so se pokazali kot uspešni in že lahko vidimo luč na koncu predora, je v pogovoru za današnji Dnevnik dejal kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing. Obljubil je tudi kitajsko pomoč Sloveniji.

Dodal je, da se bo Kitajska sedaj osredotočila na ohranjanje stanja, "do katerega je prišla s trdim bojem" in dejavno spodbujala vračanje na delo, da bi postopoma vzpostavili normalno delovno življenje. Država bo tudi, vse dokler traja epidemija, nadaljevala izvajanje preprečevalnih ukrepov, je zatrdil.

"Vendar bo v različnih fazah epidemije poudarek na različnih ukrepih," je pojasnil kitajski veleposlanik, ki tudi izpostavlja, da je najboljši način za zaustavitev virusa izolacija. Kitajska je tudi poskušala izvajati testiranje v največjem možnem obsegu, kar je tudi priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, je dodal.

Wang je tudi menil, da bo kitajska vlada storila vse, da bo vpliv novega koronavirusa čim manjši, čeprav se na Kitajskem negativni učinki koronavirusne bolezni 19 že kažejo pri zaposlovanju, potrošništvu in tujih investicijah. Močan udarec so po veleposlanikovih besedah utrpeli prometno-transportna industrija, storitvena industrija, turizem, gostinstvo itd.

"Kitajsko gospodarstvo je ogromno morje, covid-19 pa je le nevihta," je sicer prepričan Wang.

Po njegovih besedah je tudi povsem normalno, da sta Slovenija in Evropa v boju proti epidemiji sprejeli drugačne ukrepe kot Kitajska, ki je obsežne omejevalne ukrepe sprejela 23. januarja. Zagotovil je tudi, da Kitajska pripravljena z vsemi državami aktivno deliti znanje, ki ga je pridobila na področju preventive, nadzora in zdravljenja covida-19.

Veleposlanik je tudi obljubil, da se bo Kitajska potrudila po svojih najboljših močeh, da bo Sloveniji zagotovila medicinsko opremo. Že sedaj aktivno pomaga Sloveniji pri nakupu medicinske opreme s kitajskega trga.

"Kolikor vem, so poleg naše vlade ukrepala tudi kitajska podjetja, kot sta Hisense in Huawei, ki bodo darovala medicinsko zaščitno opremo. V Evropo je že prispelo nekaj opreme, ki so jo za Slovenijo poslale kitajske fundacije. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi na koncu premagali to epidemijo," je še dejal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  25 .03. 2020 ob  17: 03
Spet se poveličuje te umazane kitajce. Ne jemljite pomoči od teh morilcev.
Vprašajte veleposlanika kako je kaj s svobodo v Hongkongu.
Zmoremo brez njih in njihovega krvavega denarja.
Lp