Kitajska bo na Luno poslala lunarno vozilo

Tehnologija

Kitajska bo prihodnji mesec proti Luni poslala prvo vesoljsko plovilo. Chang'e 3 bo na zemeljski satelit ponesel lunarno vozilo Yutu (Žadasti zajec), ki bo zbiral vzorce Lunine površine.

Vozilo bo približno tri mesece preučevalo geološko sestavo Lune in iskalo naravne vire, je pojasnil vodja projekta pri državni upravi za znanost, tehnologijo in industrijo za nacionalno obrambo Ouyang Ziyuan.

Chang'e bo pristal na površini Lune in vozilo odložil v Sinus Iridumu oz. Zalivu mavric. Ta kraj je bil izbran zaradi relativno ravnega terena, poročajo tuje tiskovne agencije.

Chang'e bo proti Luni poletel v začetku decembra

Chang'e bodo v začetku decembra, točen datum še ni znan, izstrelili iz vesoljskega središča Xichang na jugozahodu države. Od tam sta proti Luni poletela tudi lunarna satelita Chang'e 1 in 2, imenovana po kitajski boginji Lune.

Kitajska pospešeno razvija vesoljsko industrijo

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija svojo vesoljsko industrijo. Junija so trije kitajski astronavti preživeli 15 dni v vesolju, pri čemer so izvedli poskus združitve vesoljskih plovil in eksperimente v vesoljskem laboratoriju, ki predstavlja prvo fazo bodoče kitajske vesoljske postaje. Kitajska je leta 2003 postala za Rusijo in ZDA tretja država, ki je v vesolje poslala človeka.

Deli novico: