Kitajščina tudi v naših osnovnih šolah

Koper

Slovenija je ena izmed prvih držav v Evropski uniji, ki je v šolski sistem uvedla kitajščino kot obvezni izbirni predmet. Med petimi osnovnimi šolami v Sloveniji, ki so izkoristile možnost rednega učenja kitajščine, sta tudi Osnovna šola Antona Ukmarja, kjer se kitajščine uči 11 učencev sedmega, osmega in devetega razreda, ter Osnovna šola Dušana Bordona, kjer se kitajsko uči osem učencev. 20 študentov pa se kitajščine uči tudi na Fakulteti za humanistične študije.

Da je kitajščina vse bolj jezik prihodnosti, so prepričani tako v akademskih krogih kot v politiki. Na Radiu Capris so v ta namen poklepetali z lastnikom kitajske restavracije Čang v Kopru, ki ga pod imenom Čang marsikdo že dobro pozna. Kako je Čang komentiral dejstvo, da so tudi pri nas v šoli uvedli učenje kitajščine in če je na to ponosen, lahko poslušate na spletni strani Radia Capris.

Jaz |  21 .10. 2013 ob  12: 24
Se slovensko marsikdo ne zna pravilno pa tudi italijanscina ter anglescina delata otrokom tezave zdaj pa jih se obremenjevati s kitajscino. Lepo prosim! A ne bi bilo boljse da namesto taksnih predmetov uvedejo obvezni predmet,ki bi ucil otroke o spostovanju druzine,o pomenu druzine,spostovanju drugacnosti,bontonu...ipd. To bi pripomoglo k boljsemu razvoju otroka in bodoce druzbe.
Nevidni |  19 .10. 2013 ob  20: 11
Kitajščina kot jezik ne obstaja. Otroci se verjetno učijo mandarinščino ali pa kantonščino.