KDO SO LETOŠNJI GLASNIKI ZNANOSTI? Štirje prejemniki laskavih nazivov (FOTO)

Koper

Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper bo v ponedeljek, 10. junija, že petnajstič podelilo priznanja za znanstveno odličnost - Glasnik znanosti. Poklon odličnosti posameznih raziskovalcev bodo obeležili na prireditvi, ki bo v ponedeljek, 10. junija, ob 14. uri v restavraciji Kamin na Belvederju. Slavnostni govornik na prireditvi bo vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zoran Stančič. Prireditev pa bo poleg pozdravnih nagovorov in same podelitve priznanj Glasnik znanosti obogatil tudi kulturni program.

Gašper Mithans

Letošnji nagrajenci so štirje, in sicer dr. Gašper Mithans, ki mu bodo podelili nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke obetavnih raziskovalcev. Kot so zapisali v obrazložitvi, dr. Mithans izkazuje visoko angažiranost in raziskovalno pronicljivost, kar je v lanskem letu uspel prenesti iz slovenske tudi v mednarodno akademsko sfero.

Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper

Nagrado Glasnik znanosti za posamezne vrhunske znanstvene dosežke raziskovalnih skupin bo prejel Inštitut za družboslovne študije ZRS Koper zaradi dolgoletnega vrhunskega znanstveno-raziskovalnega dela na področju etničnih in medkulturnih študij ter migracij, katerega rezultati so številni mednarodni projekti, publiciranje v mednarodno priznanih založbah ter indeksiranih znanstvenih revijah doma in po svetu. Nagrado bodo skupini raziskovalk in raziskovalcev Inštituta za družboslovne študije podelili tudi zaradi vrhunskega znanstvena dosežka v letu 2018 in sicer, pridobljenega mednarodnega projekta Migrant Children and Communities in a Transforming Europe – MiCreate.

Milena Bučar Miklavčič

Častno plaketo ZRS Koper za vrhunske raziskovalne in strokovne dosežke, ki so predstavljali pomemben prispevek k uveljavitvi ZRS Koper v domačem in mednarodnem znanstveno-raziskovalnem prostoru ter za pomemben prispevek k razvoju in ugledu ZRS Koper in njegovi dejavnosti, bo prejela Milena Bučar Miklavčič, sicer vodja Centra mediteranskih kultur, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo in namestnica predstojnice Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper. 

Je tudi članica skupine kemijskih izvedencev za študij oljčnega olja pri Evropski komisiji, predsednica Sveta za oljkarstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vodja nacionalnega panela za senzorično ocenjevanje oljčnih olj ter članica skupine strokovnjakov za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja pri Mednarodnem svetu za oljke v Madridu. Kot so zapisali v obrazložitvi, je Bučar-Miklavčičeva trajno prispevala k strokovnemu in znanstveno-raziskovalnemu razvoju oljkarske panoge v Republiki Sloveniji in vključitvi Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre kot prvega slovenskega živila v evropski prostor z zaščiteno označbo porekla (ZOP).

Barbara Pandev

Priznanje ZRS Koper za prispevek k uspešnemu delovanju zavoda pa bodo podelili Barbari Pandev. Slednja si je priznanje zaslužila zaradi njenega izjemnega doprinosa k delu in razvoju Centra za upravljanje projektov ZRS Koper in s tem celotnega ZRS-ja.