IZOBRAŽEVANJE ZA POKLICE 'IZ OZADJA': Letos na Kino Otoku filmska maska in kostum

Izola

Da film dobi končno podobo, so poleg izpostavljenih režiserjev, producentov in scenaristov zaslužni številni drugi ustvarjalci, od direktorjev fotografije, montažerjev do scenografov, kostumografov in maskerjev. A vsi ti poklici iz ozadja za dodatna izobraževanja nimajo veliko priložnosti, zato jim to s sekcijo PRO ponujajo na Kino Otoku.

Selfi, Agostino Ferrente, Italija, 2019

Koordinatorica programa sekcije PRO Otok Ana Cerar je ob letošnjem jubilejnem 15. Kino Otoku opomnila, da poleg bolj izpostavljenih filmskih poklicev obstaja še veliko takšnih, s katerimi se v Sloveniji nihče ne ukvarja, prav tako zanje ni na voljo formalnih izobraževanj, v katera bi se lahko vključili.

Prav zato so snovalci kinootoškega programa usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce FOKUS stopili v stik z najrazličnejšimi združenji filmskih ustvarjalcev ter filmskimi centri iz regije ter skupaj prepoznavali, kateri so primanjkljaji, ki jih zaznavajo. Tako so pred leti skupaj zasnovali triletni program delavnic in mojstrskih tečajev, v sklopu katerega so se že posvetili filmski fotografiji in scenografiji (2017) ter filmski montaži in oblikovanju zvoka (2018), letos pa bodo v fokus postavili filmsko masko in kostum.

Transnistra, Anna Erborn, Švedska, Danska, Belgija, 2019

V goste letošnjega programa prihaja z oskarjem nagrajena filmska in televizijska kostumografinja Janty Yates, ki bo danes uvodoma spregovorila o neskončnih možnostih transformacije skozi kostum.

Janty Yates sicer že od leta 1998 sodeluje z Ridleyjem Scottom, med drugim se je podpisala pod kostume v filmih Hannibal, Ameriški gangster, Prometej in Gladiator ter za slednjega prejela oskarja za kostumografijo. Delala je tudi z Michaelom Mannom (Miami Vice), Jeanom Jacquesom Annaudom (Sovražnik pred vrati) in Michaelom Winterbottomom (Dobrodošli v Sarajevu).

Ona, Shaji N. Karun, Indija, 2018

Predavanju bo sledila delavnica oblikovalke maske in posebnih učinkov Tine Šubic Dodočić z naslovom Maska v manjših in večjih produkcijah. Tina Šubic Dodočić je sodelovala pri več kot 50 produkcijah po vsem svetu, med katerimi so Nikogaršnja zemlja Danisa Tanovića, Koriolan in aktualni The White Crow Ralpha Fiennesa ter še nastajajoči Minamata Andrewa Levitasa z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi.

V soboto dopoldan pa bo po projekciji filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija v režiji Teone Strugar Mitevske o koprodukcijskem sodelovanju pri filmu spregovorila kostumografinja Monika Lorber in producent Danijel Hočevar. Film je sicer svetovno premiero doživel v glavnem tekmovalnem programu Berlinala in tam osvojil nagrado ekumenske žirije in žirije zveze nemških kinematografov.

Zama, Lucrecia Martel, Argentina, Mehika, Nizozemska, Španija, Portugalska, ZDA, Francija, Brazilija, 2017

Sekcija PRO Otok bo poleg programa FOKUS vključevala tudi predavanje v sklopu festivala potekajoče scenaristične delavnice kratkega filma Kratka scena. Gost delavnice bo hrvaški avtor Igor Bezinović, čigar kratki dokumentarni filmi so občinstvu v Sloveniji dobro poznani, njegov najnovejši celovečerec Kratki izlet (2017) pa je bil na Kino Otoku prikazan tik preden je v Puli osvojil zlato areno za najboljši film.

V Izoli je v četrtek potekalo tudi srečanje članov združenja kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Art kino mreža Slovenije. Na njem so analizirali prednosti, slabosti, nevarnosti in priložnosti platform videov na zahtevo, v odprtem delu srečanja pa so predstavili primere dobrih praks na področju oblikovanja programa, filmsko-vzgojnih programov ter promocijskih strategij, ki so ključne pri razvijanju občinstva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija