KDAJ BODO ZAZVENELE V KOPRSKI STOLNICI? Za največje orgle v Sloveniji bodo zgradili tudi povsem nov kor (FOTO)

Koper

Postavitev novih, 16-tonskih orgel v koprsko stolnico vstopa v izvedbeno fazo. Kot je pojasnil vodja Orglarske delavnice Maribor Andrej Dvoršak, bo pri tem glavni izziv sama prerazporeditev instrumenta, ki bo sicer vizualno ostal enak. Ob pripravljalnih delih so na prostoru cerkvenega kora našli tudi kamnito ploščo iz 6. stoletja.

Ob menjavi orgel so se v koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu med več kandidati pred leti odločili, da dosedanje orgle donirajo prav koprski stolnici. Za največje cerkvene orgle v Sloveniji bodo zgradili tudi povsem nov cerkveni kor, ob začetku izvedbene faze projekta pa so danes v Kopru podrobneje predstavili projekt Orgle koprske stolnice 1421-2021. Nove orgle bodo namreč predvidoma zazvenele 700 let po prvi omembi cerkvenih orgel v Kopru in nasploh v Sloveniji.

Kot je povedal vodja Orglarske delavnice Maribor Andrej Dvoršak, ki so mu zaupali postavitev orgel, gre za velik izziv in tudi zadovoljstvo, saj je to glasbilo velike vrednosti, na katerem so koncertirali in snemali največji svetovni organisti, same orgle pa je zasnoval sloviti Jean Guillou.

Vizualno bodo orgle sicer ostale enake, nespremenjen bo tudi sam zvočni koncept, "vendar zaradi same oblike prostora jih moramo nekoliko preurediti". Po Dvoršakovih besedah je bi zanje največji izziv prav prostorska prerazporeditev orgel, ki nenazadnje tehtajo skupaj kar 16 ton.

Z obnovo posameznih segmentov bodo začeli takoj po novem letu, aprila ali maja bo sledila postavitev orgel na samem koru, jeseni bodo uredili elektronske povezave, orgle bi morale biti tako tehnično končane do konca prihodnjega leta. Nazadnje bosta spomladi 2021 sledili še intonacija in uglaševanje.

Ob odstranitvi kamnite plošče z napisom, ki se je nanašal na škofa Vergerija, pa so na drugi strani odkrili plutej oz. ploščo iz 6. stoletja, ki je bila del oltarne pregrade, je navedla Mojca Marjana Kovač iz zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Na kamniti tabli je upodobljen Kristusov monogram z dvema križema. Gre za poznoantično ikonografijo, nekaj podobnih primerkov so našli drugod v Istri ter še npr. v Raveni, Gradežu in Ogleju, na območju današnje Slovenije pa ne vedo za table takšne oblike, je pomen najdbe, ki datira v čas prvega koprskega škofa sv. Nazarija, ovrednotila Mojca Marjana Kovač. Šele nadaljnje raziskave bodo pokazale, ali je plošča pripadala prav tej cerkvi.

Koprski župnik Primož Krečič je povedal, da je to dokaz nepretrgane naseljenosti Kopra zadnjih 1500 let. Glede novih orgel je Krečič opomnil na odgovornost, da projekt izpeljejo do konca, s čimer bodo orgle dobile svoje pravo mesto. S postavitvijo orgel pa se projekt ne bo zaključil, saj želijo biti čim bolj odprti in ta instrument uporabljati ne le za cerkveno liturgijo, ampak tudi za koncerte, hkrati pa bi privabljal obiskovalce.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija