TU SO, V KOPRU: Imamo največje cerkvene orgle v Sloveniji

Koper

V Koper so včeraj s 13-metrskim tovornjakom pripeljali še zadnje orgelske piščali za nove orgle koprske stolnice, ki so tudi največje cerkvene orgle v Sloveniji. Orgle poleg velikosti krasi kompleksen zvok z 68 različnimi registri, je pojasnil orglar Boštjan Černe. Za škofa Jurija Bizjaka je nov inštrument pridobitev tudi za kulturno življenje.

Koper je do orgel iz koncertne dvorane Tonhalle v Zürichu prišel po odločitvi Švicarjev, da ob menjavi orgel stare donirajo, med več kandidati pa so izbrali prav največjo cerkveno stavbo v Sloveniji. Zadnje od več kot 6000 orgelskih piščali so včeraj ob pomoči Mestne občine Koper in komunalnega podjetja Marjetica Koper s tovornjakom pripeljali na trg Brolo, začasno pa jih bodo hranili v bližnji cerkvi Svetega Blaža.

Poleg velikosti so orgle posebne tudi z glasbene plati

Kot je navedel orglar Boštjan Černe, imajo namreč 68 registrov, kar "pomeni 68 različnih vrst piščali, različnih barv in višin zvoka". Orgle bodo verjetno malenkostno predelane, cerkvenemu prostoru bodo morali prilagoditi tudi intonacijo, kar je sicer zahtevno delo, ki lahko traja tudi pol leta, je pojasnil Černe. Po njegovih besedah je v Sloveniji precej odličnih organistov, ki jih bodo orgle privabile, koncerti in drugi glasbeni dogodki pa bodo privabili goste tudi iz širšega prostora.

Tudi koprski škof Jurij Bizjak, ki je spremljal raztovarjanje orgelskih piščali, je poudaril, da nove orgle pomenijo veliko pridobitev ne le za stolnico in Cerkev, pač pa tudi za širše območje in kulturno življenje. Škof Bizjak je priznal, da so precej neučakani, da bi lahko prisluhnili "kraljici inštrumentov", vendar bo treba še nekoliko počakati.

Kdaj bodo nove orgle v cerkvi tudi zazvenele?

Prejšnje orgle so že odstranili, trenutno pa se zaključuje priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za postavitev novega pevskega kora v stolnici. Kot je pojasnil Bizjak, naj bi do konca letošnjega leta postavili nov kor, ki bo moral biti precej večji in močnejši, saj bo poleg orgel moral sprejeti še orkester in zbor, do konca leta 2020 pa bi morale nove orgle v cerkvi tudi zazveneti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija