Katanec: Če zdaj ne bi bil zadovoljen, bi bil nor

Slovenska nogometna reprezentanca je z odliko opravila predzadnji izpit v boju za nastop na svetovnem prvenstvu naslednje leto. V igri za Brazilijo 2014 ostaja do zadnjega igralnega dne v torek, selektor Srečko Katanec pa je kljub prepričljivi zmagi proti Norveški (3:0) po mariborskem dvoboju umirjal strasti.

Tudi zato, ker kljub lepi zmagi - prvi proti Norveški na medsebojnih tekmah - Slovenija nima vsega le v svojih rokah. Za uvrstitev na želeno drugo mesto bodo morali ne le zmagati proti Švici, ki si je medtem že zagotovila neposredni nastop na mundialu, na njenem terenu, temveč upati še, da njihovi sinočnji tekmeci Norvežani ne bodo tako podrejeni tudi v torek proti Islandiji, saj ta, s slovenskega zornega kota, ne sme dobiti več kot točke. Ob tem je treba upoštevati še to, da se bo najslabša drugouvrščena evropska ekipa kljub tej uvrstitvi obrisala pod nosom za dodatne kvalifikacije, tako da bo v torek zvečer veliko živčnosti in preračunavanja.

"S tem se nikoli nisem obremenjeval. Me ne zanima, verjemite mi. Zanima me tekma, ki jo igramo. Zavedajmo se, da imamo zelo težko tekmo proti Švici, ki je absolutno najboljša ekipa v skupini. Resnično nisem imel v podzavesti, da lovimo Brazilijo na silo. Gremo pa iz tekme v tekmo. Če premagamo Švico in Islandija premaga Norveško, potem čestitke Islandiji. Žal mi bo, ampak si bodo to zaslužili," je o tem, da se z računanjem možnosti ob igrišču ne ukvarja, dejal Katanec.

Po tekmi v Ljudskem vrtu je poudaril, da je z doseženim seveda zadovoljen, ni pa se mogel izogniti oceni padca v igri Slovenije. Ta je bil po njegovem mnenju logičen, tako zaradi oslabljenosti njegove ekipe kot različnih dejavnikov. "Vse ekipe imajo take težave. Nočem biti preveč kritičen, tudi najboljši ne igrajo v enakem ritmu 45 minut. Moramo še nekaj popraviti, a težave imajo vsi. Moraš težiti k temu, da daš gol, dva. Želeli smo doseči še tretji gol, ker je lahko hitro narobe, če vodiš 2:0, pa dobiš gol, kar sem že doživel," je razmišljal Katanec.

Ne bomo dovolili, da se nam zruši zmagovito vzdušje

Slovenski selektor pa seveda ni dovolil, da bi ocene o morebitnih rezervah v igri pokvarile zmagovito vzdušje: "Ti fantje so lahko še boljši, tudi v fizičnem smislu, to vem, ker jih dobro poznam. A v situaciji, kot smo, veste, da prav dosti ne igrajo po klubih, nekateri nimajo razvitih nekaterih sposobnosti za vseh 90 minut ... Iz tega moramo potegniti maksimum in biti zadovoljni. Ker če danes ne bom zadovoljen, potem sem pa nor, kajne."

"Ti fantje, ki so bili novi pod narekovaji, so odigrali zelo dobro. Ni lahko igrati in še loviti rezultat, tako da čestitke fantom. Kar se bo zgodilo v Švici, se bo pač zgodilo," je o vlogi nekaterih "novih" reprezentantov dejal Katanec in postregel še z nekaj zdravstvenimi informacijami. Bojan Jokić ne bo odpotoval v Švico, zdravljenje bo trajalo vsaj dva tedna, medtem ko naj bi bil Tim Matavž do torka nared.

Načrt: Gremo na zmago!

Vseeno pa se slovenski trener ni mogel izogniti vprašanjem o bližnji prihodnosti: o torku v Bernu. "Načrt? Dobro se regenerirati, fantje imajo en dan prosto, potem en trening in analiza. Skušali se bomo najbolje pripraviti. Zmagati pa moramo. Švica je kakovostna reprezentanca, ne bom našteval igralcev, ker jih ima resnično veliko. Danes sem vesel, jutri pa bom razmišljal o tem, kako jih presenetiti. Bomo videli, če nam bo uspelo."

Norvežani na pomoč?

Pa lahko Slovenija v torek računa tudi na pomoč Norveške? Na nekoliko hudomušno novinarsko vprašanje, češ da bodo Norvežani zdaj, ko so jih Slovenci odpravili s 3:0, na nek način proti Islandiji igrali tudi zanje, je selektor Per-Mathias Hoegmo, ki se je pred tem znašel v primežu številnih norveških kolegov, odgovoril diplomatsko: "Radi bi se izboljšali. Danes je bilo 70 minut dobre igre, moramo pa biti manj naivni. Upam, da bomo odigrali dobro, gre pa za nekakšen lokalni derbi in vemo, da bo težko."

kopercan |  12 .10. 2013 ob  12: 07
Zanima me kje je zvezdnik zlatko dedic?